Categorii: Știri

Cele mai frecvente 5 manii ale ființelor umane

Ființele umane sunt adesea metodice, ceea ce economisește energie și face ca povara vieții de zi cu zi să fie mai suportabilă. Acest lucru ne determină să avem anumite obiceiuri sub forma unor gesturi sau ritualuri pe care le putem realiza în momente de rutină, cum ar fi dușul sau mersul la serviciu.

Aceste gesturi, obiceiuri sau obișnuințe ne dau liniște și ne scapă de un fals sentiment de anxietate. Nici nu trebuie să confundăm o manie cu tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC). Aproape toată lumea încorporează manii și obiceiuri în viața de zi cu zi, dar nu toate acestea pot fi considerate TOC. Această tulburare ne-ar împiedica să ne desfășurăm ziua în mod normal dacă nu suntem în stare să ne îndeplinim una dintre manii, cum ar fi spălatul pe dinți după ce mâncăm, prin declanșarea nivelului de anxietate.

Într-o conversație cu cei apropiați, putem vedea că unele dintre ele sunt destul de comune. Iată cinci dintre cele mai frecvente.

Cele mai frecvente 5 manii ale ființelor umane

1. Evitarea călcării pe liniile de țiglă

Această practică este foarte frecventă, mai ales la copii, atunci când merg pe stradă. Există și adulți care se alătură acestei manii, cu justificarea că aduce ghinion să calci pe liniile de gresie atunci când mergi. În cazul în care nu se poate face acest lucru, se generează un anumit sentiment de angoasă dacă, indiferent de motiv, persoana în cauză este forțată să pună piciorul în prag.

2. Spălarea frecventă a mâinilor

Această tulburare este cunoscută sub numele de ablutomanie, în cazul în care se transformă în TOC. Murdăria care se poate afla pe obiecte atât de banale precum o clanță de ușă poate duce la necesitatea de a se spăla pe mâini în mod constant, intens sau pentru o perioadă prelungită de timp.

Ce a făcut David Popovici cu Porsche-ul său nou, după tot scandalul în care a fost implicat
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva

3. Mergeți la toaletă acasă și niciodată în afara casei

Aproximativ 7% din populație are această problemă, deși la prima vedere poate părea că sunt mai mulți. Cine nu cunoaște un prieten care trebuie să se “rețină” până ajunge acasă din cauza neîncrederii în toaletele publice. Pe lângă convingerea că aceste toalete sunt murdare, există și jena de a fi privite de cineva.

4. Verificarea lucrurilor de mai multe ori

Aceasta este poate cea mai frecventă dintre toate. De câte ori ați ieșit din casă și v-ați întrebat dacă ați încuiat ușa sau ați lăsat lumina aprinsă? De asemenea, se întâmplă cu mașina sau în actul de a verifica de numeroase ori dacă ai la tine “combinația” de portofel, telefon mobil și chei (în care putem include și masca sau căștile).

5. Raportând totul la numere

Aceasta din urmă, de asemenea foarte frecventă, este cunoscută sub numele de aritmomanie. Aceasta se poate manifesta în multe moduri diferite, la fel de multe ca și persoanele care suferă de ea. De exemplu, atunci când este vorba de adunarea numerelor de pe plăcuțele de înmatriculare, de pașii pe care îi facem atunci când urcăm scările sau de orice proces care poate fi cuantificat. Aceasta se poate transforma în TOC dacă mania se agravează.

FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
2025: La ce viteză rămâi fără permis de conducere în afara localității? Cum poți scăpa de amenda de radar?