Vineri, 30 octombrie, un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos. Seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter.
Cutremurul devastator a provocat prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos. Conform bilanțului anunțat de autorități, cel puțin 12 persoane au murit în Turcia și alte două în Grecia.
În urma seismului produs în Marea Egee, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a ținut să facă unele precizări despre un posibil cutremur și în România. Seria cutremurelor din ultimele ore nu ar trebui să ne îngrijoreze.
Conform declarațiilor acestuia, românii nu au motive să se teamă de un cutremur puternic, cel puțin deocamdată.
‘Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Maroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă’, a explicat Gheorghe Mărmureanu, pentru Libertatea.
Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, un cutremur devastator ar putea să aibă loc în România, dar peste câțiva ani.
‘Nu se pune problema unui cutremur puternic acum în România, mai sunt mulți ani până atunci. Lucrurile sunt însă mai complicate pe partea cealaltă, adică în Africa. A început procesul de rupere. Africa se rupe în două’, a mai adăugat Gheorghe Mărmureanu.
De la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,2 pe Richter. În noaptea de joi spre vineri, s-au produs șase cutremure în România, la interval de câteva ore.