Categorii: Știri Stiri externe Viral

Ce este moharebeh, infracțiunea pentru care Iranul condamnă protestatarii la moarte

Cunoscută și sub numele de crima de “ură împotriva lui Dumnezeu”, sute de persoane au fost executate în țara iraniană, inclusiv doi tineri de 23 de ani în urmă cu doar câteva zile. “Din punct de vedere textual, dacă un individ ia arme și le folosește pentru a amenința pe cineva, se consideră că a comis moharebeh. Nu este necesar să provoci moartea cuiva. Doar amenințarea victimei este suficientă”.

Fotbalistul iranian Amir Nasr-Azadani, care a jucat pentru unele dintre cele mai importante cluburi din Liga profesionistă din Golful Persic (liga de fotbal iraniană), a fost condamnat la moarte de regimul iranian pentru “trădare” după ce a vorbit în apărarea drepturilor femeilor și pentru susținerea drepturilor omului.

Amir a jucat două sezoane la Tractor Sazi, club pentru care a semnat recent Paco Jémez, și a susținut protestele din țară față de moartea lui Mahsa Amini de către poliția iraniană a moralității. Infracțiunea de care este acuzat este “moharebeh”. Cunoscută și sub numele de “ură împotriva lui Dumnezeu”, ea își are originea imediat după Revoluția iraniană, când legislația iraniană a trecut de la o bază seculară la Sharia (legea islamică).

Ce înseamnă “moharebeh”

Este o infracțiune care este folosită în prezent împotriva persoanelor și/sau grupurilor care se opun sau care disimulează față de regim. După cum a explicat presa din această țară, se încheie cu execuția prin spânzurare a persoanei condamnate. Mai mult, după cum a confirmat redactorul-șef al serviciului persan al BBC, Amir Azimi, moharebeh este un termen tehnic juridic cu diferite traduceri, cum ar fi “a face război împotriva lui Dumnezeu” sau “război împotriva statului și a lui Dumnezeu”.

În plus, BBC relatează că, potrivit articolului 279 din Codul Penal Islamic, “moharebeh” “poate însemna să scoți o armă cu intenția de a ataca viața, proprietatea sau onoarea oamenilor sau de a-i intimida”. Azimi a menționat acest lucru. “Din punct de vedere textual, dacă un individ ia arme și le folosește pentru a amenința pe cineva, se consideră că a comis moharebeh. Nu este necesar să provoci moartea cuiva. Doar amenințarea victimei este suficientă”.

Daniela Gyorfi, dezvăluiri uluitoare despre dispariția lui Liviu Guță: 'Am auzit că ar fi la închisoare' 😲
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

 

Fotbalistul iranian nu a fost singura persoană acuzată de această infracțiune

Fotbalistul nu este singura persoană acuzată de această infracțiune în țara asiatică. Luptătorul Majid Reza Rahnavard, care a fost spânzurat luni, și activistul Mohsen Shekari, au fost acuzați în mod similar. O altă întrebare cu privire la această infracțiune este legată de interpretarea acesteia, deoarece are legătură cu faptul că atacul este personal sau nu. În cadrul demonstrațiilor, protestatarii sunt supuși acestui termen deoarece acțiunile lor nu sunt personale.

Apelul Amnesty International către comunitatea internațională

În lumina evenimentelor recente din Iran și a cazului fotbalistului în vârstă de 26 de ani, Amnesty International a făcut apel la comunitatea internațională să exercite presiuni asupra guvernului iranian pentru a pune capăt “execuțiilor și pedepsei cu moartea”. FIFPRO, în cazul fotbalistului, și-a exprimat condamnarea fermă și s-a declarat “dezgustată de rapoartele” privind sentința pe care o riscă jucătorul.

 

Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de tipul mașinii. Lista actualizată cu tarifele din acest an