Armata lui Vladimir Putin este în pragul “colapsului total” și s-ar putea confrunta cu cel mai mare dezastru militar al Rusiei din ultimul secol, potrivit unui expert militar, care a declarat că Ucraina ar putea respinge trupele invadatoare până la sfârșitul anului 2022
Armata rusă se îndreaptă spre un dezastru total, iar Ucraina ar putea să-i respingă înainte de Anul Nou, a sugerat un fost comandant NATO.
Generalul Sir Richard Shirreff, care a ocupat funcția de adjunct al comandantului suprem aliat în Europa până în 2014 și a susținut că Vladimir Putin s-ar putea afla în curând la cârma celui mai mare dezastru militar al țării sale din ultimii 100 de ani, transmite dailystar.co.uk.
“Rușii sunt ca boxerul prins în colțul ringului împotriva unui adversar foarte agil care lovește într-o parte și apoi lovește în cealaltă”, a spus el.
La începutul acestei săptămâni, o ploaie de bombe a vizat Ucraina, ucigând cel puțin 19 civili și distrugând infrastructuri valoroase în unele dintre cele mai importante orașe ale națiunii, inclusiv în capitala Kiev, într-o presupusă represalii după ce o bombă a lovit un pod care leagă Crimeea de Rusia.
Cu toate acestea, în ciuda victimelor, Shirreff crede în continuare că Rusia este acum pe picior greșit, lăudând contraofensiva “de clasă” a Kievului.
“Cred că se pregătește scena decisivă a armatei ruse în Ucraina”, a declarat el pentru The Sun Online.
Aceasta poate fi o veste binevenită, dar Shirreff a avertizat că, deși armata lui Putin se retrage, amenințările despotului – inclusiv cele care vizează Occidentul, ar trebui luate în seamă.
“Ar trebui să luăm această amenințare nucleară foarte în serios – dar nu ar trebui în niciun caz să clipim și sunt destul de încurajat de răspunsul Occidentului”, a spus el.
“Dar dacă promitem represalii masive într-un fel sau altul, trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău caz, iar cel mai rău caz este să fim în război cu Rusia. Ne confruntăm cu probleme politice crâncene în acest moment, dar cu toate acestea – s-ar putea să nu ne dorim acest război, dar acest război s-ar putea să ne dorească pe noi. Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău caz. Este vorba despre asigurare.
Modul de a evita un potențial război cu Rusia este să fim pregătiți pentru el, iar noi nu suntem pregătiți pentru el.”
Acest lucru vine în contextul în care există informații potrivit cărora Putin încearcă să mascheze trupe rusești în Belarus, aliat al Rusiei, care are graniță cu Ucraina.
Belarus a fost, de asemenea, punctul de plecare al invaziei inițiale a Rusiei din februarie, ceea ce a stârnit temeri că Rusia și amicii săi ar putea încerca o repetare a invaziei inițiale.
UE l-a amenințat pe președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, cu sancțiuni după ce autocratul a declarat: “Efectuarea de lovituri pe teritoriul Belarusului nu este doar discutată, ci este planificată în Ucraina”.