Pe măsura ce pandemia de coronavirus avansează, se întețesc cercetările în vederea descoperirii unui antidot. Deși rezultate concrete nu sunt multe, există totuși speranțe de progrese în următoarea perioadă.
Oameni de știință olandezi consideră că au găsit un anticorp care ar putea ajuta la detectarea și prevenirea infectării cu coronavirus, relatează repubblica.it.
Este vorba despre un anticorp monoclonal specializat în recunoașterea proteinei pe care virusul o folosește pentru a ataca celulele respiratorii umane.
Cercetarea a fost realizată de un grup de specialiști de la Universitatea din Utrecht, condus de Chunyan Wang, și a fost publicată pe site-ul BioRxiv.
Cercetătorii au explicat însă că va dura câteva luni până medicamentul va fi disponibil, dat fiind că acesta urmează să fie testat pentru a se verifica siguranța și eficacitatea.
Prin legătura cu proteina Spike, care se găsește la suprafața coronavirusului, anticorpul monoclonal îl împiedică să atace celulele și, în acest fel, face imposibilă pătrunderea virusului în interiorul acestora pentru a se multiplica. Din acest motiv, cercetătorii sunt convinși că anticorpul are un potențial important pentru tratamentul și prevenirea COVID-19.
Specialiștii speră să convingă o companie farmaceutică să sprijine financiar producția în masă sub forma unui medicament care, consderă ei, ar detecta și preveni răspândirea virusului.