Maksym Musienko, în vârstă de 26 de ani, se afla luni la serviciu într-un magazin de electronice din centrul comercial Krememchuk, ajutând clienții să cumpere aparate de aer condiționat pentru a combate căldura verii. El spune că în acel moment erau aproximativ 100 de clienți în magazin. “Lucram. Erau mulți oameni în magazin, dar nu-mi amintesc nimic după aceea”, spune el.
La ora locală 16:00, o rachetă rusă a lovit mall-ul din centrul orașului. Cel puțin 18 persoane au fost ucise și 59 au rămas rănite. Bilanțul este de așteptat să crească.
“Centrul comercial nu este un loc periculos pentru ruși. Am crezut că suntem departe de frontieră”, spune Maksym, potrivit BBC.
„A fost iadul”, rezumă Mykola, al cărui sânge i se scurge printr-un bandaj din jurul capului. El și soția lui erau la cumpărături când rachetele rusești au lovit un centru comercial din Kremenchuk, Ucraina. Cel puțin 18 persoane nu au supraviețuit atacului.
Era acasă când a avut loc explozia și a încercat instantaneu să-și sune soțul, temându-se de ce e mai rău. „Și-a luat telefonul și a spus că este în centrul incendiului”, spune ea.
Vecinii Viktoriei au ajutat-o să ajungă la locul centrului comercial. „Totul era negru și apoi vecinii au spus că a fost la spital”, spune ea. „Nu am invadat pe nimeni, vrem doar să trăim”, adaugă Maksym.
În camera alăturată, un bărbat care și-a dat numele Mykola își amintește că s-a trezit în ruine lângă soția sa.
“Am încercat să ieșim. Mi-am ajutat soția și am ajutat o fată în drumul nostru. Am văzut oameni răniți, iar unii nu răspundeau. Focul era din ce în ce mai mare”, adaugă el.
Soția lui se află și ea în spital și primește tratament. Mykola se asigură că îi trimite mesaje la fiecare două ore.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit atacul un „act terorist dezvăluit”, în timp ce liderii grupului G7 al celor mai bogate națiuni au afirmat că atacurile fără discriminare asupra civililor sunt o crimă de război.
Un memorial pentru cei care au murit a fost amenajat lângă rămășițele clădirii. Un flux constant de oameni vin să aprindă o lumânare, să depună flori și să aducă omagiu celor uciși. Alții așteaptă să audă vești despre cei dispăruți.