Categorii: Știri Stiri externe Viral

Zeci de mii de albanezi protestează din cauza creșterii costurilor

Un protest antiguvernamental în masă în Albania s-a încheiat cu ciocniri cu poliția în fața biroului premierului în seara zilei de 12 noiembrie. Scumpirile la benzină şi mâncare i-au făcut pe oameni să răbufnească. În plus, oamenii spun că autorităţile sunt vinovate pentru plecarea masivă a tinerilor din ţară. “Motivul pentru care sunt astăzi aici, ca un cetăţean liber să protesteze, este pentru că nu vreau să părăsesc Albania. Vreau să îmi creez viitorul aici, o familie, copiii, în aşa fel încât Albania să nu fie depopulată. Vedem cu satele încep să se golească. Oraşele se golesc”.

Protestul împotriva guvernului socialist al prim-ministrului Edi Rama a fost condus de Partidul Democrat, aflat în opoziție, alături de Mișcarea Socialistă pentru Integrare (LSI), mai mică. Aceștia au acuzat guvernul de corupție și de faptul că este responsabil de rata ridicată a sărăciei și de emigrarea în masă – o problemă emoționantă având în vedere dezbaterea politică publică privind imigrația albanezilor în Regatul Unit.

Protestatarii s-au adunat la ora locală 16.00 și au manifestat pașnic timp de trei ore, iar la miting s-au adresat liderul Partidului Democrat, Sali Berisha, liderul LSI, Ilir Meta, și alți politicieni din opoziție, transmite Reuters.

Zeci de mii de albanezi protestează din cauza creșterii costurilor

Cu toate acestea, după ce unii lideri politici au plecat, protestatarii au rupt cordonul de poliție din fața biroului premierului și au aruncat cu vopsea în clădire. Alții au aprins lumânări în memoria a trei albanezi care au murit în custodia poliției. A fost efectuată o arestare.

Rama exercită în prezent un al treilea mandat consecutiv de prim-ministru, fără precedent în Albania postcomunistă, după ce a câștigat alegerile generale din aprilie 2021.

Nemulțumirea a crescut în Albania, pe fondul creșterii prețurilor

Cu toate acestea, în acest an, nemulțumirea a crescut în Albania, pe fondul creșterii prețurilor cauzate de scumpirea alimentelor și a energiei de la invazia Rusiei în Ucraina, în ciuda eforturilor guvernului de a-i sprijini pe albanezii mai săraci.

Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

Berisha, fost președinte și prim-ministru, a preluat conducerea Partidului Democrat în 2022, după o luptă îndelungată pentru putere cu fostul său lider, Lulzim Basha. El a obținut sprijinul majorității covârșitoare a membrilor de partid, în ciuda faptului că a fost trecut pe lista neagră pentru corupție în SUA, împreună cu membri apropiați ai familiei.

Se așteaptă ca opoziția să își intensifice eforturile împotriva guvernului socialist în perioada premergătoare alegerilor locale din mai 2023.

Berisha a evidențiat dezbaterea din Marea Britanie – unde presa de dreapta și unii miniștri guvernamentali au criticat în mod repetat imigranții albanezi – acuzând-o pe Rama pentru emigrarea din țară. Datele din Marea Britanie arată că albanezii sunt cea mai numeroasă națiune apărută în țară în mod ilegal, pe ambarcațiuni mici.

“Ne-am adunat astăzi aici într-un moment în care, la fel ca acum 32 de ani, lumea ne vede ca pe niște oameni de pe barcă”, a spus el la miting, potrivit presei albaneze. El l-a acuzat pe Rama că este responsabil pentru această problemă și i-a îndemnat pe politicienii internaționali să nu sprijine regimul lui Rama.

Un protest separat a avut loc la Londra, unde peste 1.500 de expatriați albanezi au făcut apel la ministrul de interne Suella Braverman să îi respecte ca muncitori și contribuabili. Cu toate acestea, ei au atras furia britanicilor anti-imigranți pentru că au întins un steag albanez pe o statuie a lui Winston Churchill.

FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
Când intră în vigoare „ROVINIETA DE MUNTE” de pe Valea Prahovei? Cine o achită?