Războiul Rusia-Ucraina: Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale”, a declarat premierul maghiar Viktor Orban în timp ce a anunțat noua stare de urgență. Viktor Orbán a declarat stare de urgență, acordând guvernului său dreptul de a conduce prin decret, ca răspuns la o „criză economică” cauzată de războiul din Ucraina vecină și de sancțiunile împotriva Rusiei.
Premierul Ungariei Viktor Orban a impus marți o nouă stare de urgență în țară, invocând provocările generate de războiul aflat în desfășurare din vecina Ucraina.
Ungaria se află deja în stare de urgență, legată de pandemia de Covid, care urma să expire marțea viitoare.
Prim-ministrul Ungariei va stabili măsurile care urmează să fie adoptate miercuri după ce parlamentul – care este dominat de partidul Fidesz al lui Orbán, după victoria sa majoră în alegerile de luna trecută – a aprobat un amendament la constituție.
Mișcarea vine după ce Orban le-a spus politicienilor de dreapta americană săptămâna trecută, la un eveniment la Budapesta, care a inclus un mesaj video al fostului președinte Donald Trump, că rețeta pentru a deține puterea deplină asupra unei națiuni necesită construirea propriilor mass-media și instituții. Și, mai presus de toate, renunțarea la normele politice stabilite pentru a „juca după propriile reguli”.
“Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să-și protejeze securitatea financiară a familiilor sale”, a spus liderul naționalist pe Facebook, în comentarii care au ridicat noi îngrijorări cu privire la restrângerea drepturilor.
“Acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiune imediată. Guvernul, exercitându-și dreptul conform Legii fundamentale, declară stare de urgență din cauza războiului de la miezul nopții”, a adăugat Orban.
Cu puțin timp înainte de anunț, parlamentul ungar, care tocmai depuse jurământul, a modificat Constituția pentru a permite o astfel de măsură.
Mișcarea îi oferă lui Orban „mai multă libertate decât de obicei”, permițându-i să „restrângă sau pur și simplu să suspende drepturile fundamentale ale tuturor”, a spus grupul, criticând ceea ce a descris drept marginalizarea parlamentului.
Orban, aflat la putere de 12 ani, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuzuri de putere în țara sa, membră atât a Uniunii Europene, cât și a NATO.