Negociatorii din statele membre și Parlamentul au încheiat un acord pentru statele membre UE pentru a se asigura că salariile minime asigură un nivel de trai decent. Șase dintre cele 27 de state membre ale UE nu au un salariu minim și nu vor fi obligate să introducă unul. Dar conform acordului, cele 21 de state membre care o fac ar trebui să urmeze reguli comune, dar nu aceleași tarife.
Se estimează că unul din 10 lucrători din UE câștigă salariul minim, dar nivelurile variază dramatic de la o țară la alta.
În Germania, parlamentul tocmai a susținut o creștere de la rata actuală de 9,82 EUR (8,40 GBP) pe oră la 12 EUR (10,25 GBP) în octombrie.
Luxemburg are de departe cel mai mare salariu minim de 13,05 EUR, urmat de Irlanda, Țările de Jos, Germania și Belgia.
Bulgaria are cel mai scăzut, cu 2,19 euro, urmată de Ungaria și România.
„Noile reguli privind salariul minim vor proteja demnitatea muncii și se vor asigura că munca plătește”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Negociatorul Parlamentului European, Agnes Jongerius, a făcut declarații la primele ore ale zilei de marți, spunând că acordul înseamnă că lucrătorii din magazine, curățenia și lucrătorii poștale vor ajunge rapid cu un salariu mai echitabil.
Cu un salariu minim, oamenii ar trebui să poată cumpăra haine noi, să fie membri ai unui club sportiv sau să swwe relaxeze pentru un weekend. Vorbim de 24 de milioane de muncitori în Europa, spune Agnes Jongerius, europarlamentar olandez și negociator
Explicând directiva propusă a UE, ea a spus că salariile minime naționale ar trebui să permită lucrătorilor să ducă o viață decentă, ținând cont de costul vieții și de nivelul mai larg al salariilor. Douăzeci și două de țări UE au picat în prezent acest test, a argumentat ea.