Categorii: Știri Stiri externe Viral

Un studiu avertizează că virusul din maimuțe este “pregătit să infecteze” oamenii

Cercetările privind artevirușii arată cum, deși endemică la primatele africane sălbatice, ar putea provoca simptome mortale asemănătoare Ebola dacă ar trece la oameni. “Acest virus animal și-a dat seama cum să acceseze celulele umane, să se înmulțească și să scape de unele dintre mecanismele imunitare importante pe care ne-am aștepta să ne protejeze de un virus animal. Acest lucru este destul de rar”.

Cercetările de la Universitatea Colorado din Boulder, SUA, publicate la sfârșitul lunii septembrie în Cell, au avertizat că o familie de viruși, endemică la primatele sălbatice africane, ar fi “pregătită să infecteze” oamenii.

Deși aceste arterivirusuri sunt deja considerate o amenințare critică pentru maimuțele macac, până în prezent nu au fost raportate infecții la om. Și nu este clar ce impact ar avea virusul asupra oamenilor dacă ar sări de la o specie la alta, zoonoza, deși unele surse spun că ar putea avea simptome asemănătoare cu cele ale Ebola, transmite as.com.

De la animal la om

“Acest virus animal și-a dat seama cum să acceseze celulele umane, să se înmulțească și să scape de unele dintre mecanismele imunitare importante pe care ne-am aștepta să ne protejeze de un virus animal. Acest lucru este destul de rar”, a declarat autorul principal Sara Sawyer, profesor de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la CU Boulder. “Ar trebui să-i acordăm atenție.”

Există mii de virusuri care circulă printre animalele din întreaga lume, dintre care majoritatea nu provoacă simptome. În ultimele decenii, însă, un număr tot mai mare de virusuri au ajuns la oameni, făcând ravagii în sistemele imunitare naive și neexperimentate în lupta împotriva lor.

O moleculă  numit CD163 joacă un rol cheie în biologia arterivirusului simian

Cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012; sindromul respirator acut sever coronavirus (SARS-CoV) în 2003; și SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) în 2020.

Studiul arată că o moleculă sau un receptor numit CD163 joacă un rol cheie în biologia arterivirusului simian, permițând virusului să invadeze și să infecteze celulele țintă.

DEMISIE surpriză în televiziune! Părăsește trustul Digi, după 15 ani: „O să-mi văd de treaba mea”
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

Cum se va răspândi

Printr-o serie de experimente de laborator, cercetătorii au descoperit, spre surprinderea lor, că virusul a fost, de asemenea, remarcabil de priceput în a se atașa la versiunea umană a CD163, intrând în celulele umane și făcând rapid copii ale sale.

Similar cu HIV

La fel ca și virusul imunodeficienței umane (HIV) și precursorul său, virusul imunodeficienței simiene (SIV), și arterivirusurile simiene par să atace celulele imunitare, dezactivând mecanismele de apărare cheie și înrădăcinându-se în organism pe termen lung.

“Asemănările sunt profunde între acest virus și virușii simieni care au dus la pandemia de HIV”, a declarat Cody Warren, pe atunci cercetător postdoctoral la BioFrontiers Institute și acum profesor asistent la Ohio State University College of Veterinary Medicine.

Îngrijorare fără alarmism

Autorii subliniază că o altă pandemie nu ar fi iminentă și că publicul nu ar trebui să se alarmeze. Dar ei sugerează ca comunitatea mondială a sănătății să acorde prioritate studierii în continuare a arterivirusurilor simiene, să dezvolte teste de anticorpi în sânge pentru acestea și să ia în considerare supravegherea populațiilor umane aflate în contact strâns cu purtătorii de animale.

“Un lucru este sigur: mai mulți viruși vor sări la oameni și vor provoca boli”, a spus Sawyer.

Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de tipul mașinii. Lista actualizată cu tarifele din acest an
Share
Publicat de
loredana.dinu
Tags: CD163 simptome mortale sua Universitatea Colorado din Boulder virusul din maimuțe