Pe 8 noiembrie, an de an, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Această sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendar, iar românii respectă diverse tradiții, păstrate din bătrâni.
Anual, pe data de 8 noiembrie, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aproximativ 1,3 milioane de români poartă numele celor doi Arhangheli.
Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este asociată și cu sâmbăta morților. În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători, oamenii fac pomană pentru cei morți. În calendarul ortodox, soborul celor doi Arhangheli se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Așadar, prima zi poartă numele de „Capul Arhanghelului”, a doua zi „Mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi „Coada Arhanghelului”.
Se spune că Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor îngerești. El poartă cheile raiului și luptă necontenit împotriva diavolului. Despre Arhanghelul Gavriil se scrie că este considerat aducătorul veştilor bune, căci el este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos.
În această zi de sărbătoare, românii respectă anumite obiceiuri pentru a fi feriți de cele rele. Cei mai mulți credincioși respectă cea mai importantă regulă, și anume să nu lucreze deloc. Din vechi străbuni se spunea că cei care vor munci în această zi, se vor chinui înainte să moară.
De asemenea, este recomandat ca toți creștinii să treacă pragul bisericii în această zi sfântă, pentru a se ruga atât pentru cei morți, cât și pentru cei care încă sunt în viață.
În plus, de Sfinții Mihail şi Gavriil Nu e voie să speli, să calci, să coşi. Potrivit tradiției populare, se spune că dacă lucrezi pe 8 noiembrie, vei muri în chinuri. Așadar, dacă nu vreți să aveți parte de rele, nu vă certați cu nimeni și evitați bârfele.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail şi Gavriil. Este bine să încerci să te înţelegi bine cu toată lumea din jurul tău, astfel vei avea parte de ghinion timp de 5 ani.
Tot în această zi sfântă, se aprind lumânări, atât pentru cei vii, cât și pentru cei trecuți la cele veșnice. Se spune că lumânările pe care le aprinzi în această zi sfântă vor constitui lumina în viața de apoi.