Categorii: Lifestyle Știri Stiri Romania Timp liber

Tradiții și obiceiuri de Petru și Pavel. Ce se spune dacă tună în această zi

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie. Acestă zi este destul de importantă în calendarul creștin ortodox. Sfinții Petru și Pavel au fost doi dintre cei 12 apostoli care au urmat calea lui Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește în aceeași zi, pentru că au decedat împreună, în anul 67.

Data de 29 iunie, denumită popular Sânpetru de vară, aduce și o serie de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Credincioșii păstrează anumite tradiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Petru și Pavel. Se spune că Sfântul Petru este patronul agriculturii, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. O altă tradiție spune că SânPetru cheamă balaurii atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă.

În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea de Sfinții Petru și Pavel este trecută cu roșu. În această zi, este interzis să speli, să coși, să calci și nici să lucrezi la muncile câmpului.  Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este considerată a fi zi de odihnă.

De asemenea, femeile nu au voie să mănânce mere pentru că se vor certa cu alte persoane. Pentru a avea spor în casă, oamenii dau ceva de pomană la Biserică pentru cei trecuți în neființă.

Tradiții și obiceiuri de Petru și Pavel. Este bine ca ziua de Sfinții Petru și Pavel, oamenii cu pistrui să se spele pe față la miezul nopții, pentru ca aceștia să nu se înmulțească.

Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva

Ce spun preoții

Un alt obicei străvechi spune că în ziua Sfinților Petru și Pavel se celebrează și sărbătoarea lupilor. Pe 29 iunie, se renunță la capcanele puse pentru aceste animale.

Ce se spune dacă tună în această zi. Nucile sau alunele nu vor avea miez și vor deveni viermănoase.

Tot în această zi, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire.

‘Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţii. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie’, explică părintele Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena” din Călăraşi.

FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
Nemții nu se joacă! Duster III renaște în Germania sub alt nume, cu modificări unice - FOTO
Share
Publicat de
andreea
Tags: Calendar Ortodox credinciosi obiceiuri sarbatoare sfintii Petru şi Pavel traditii