Primarul unui oraș italian a interzis coafezelor și frizerilor să șamponeze de două ori părul clienților în încercarea de a conserva apa în timpul unei secete puternice care afectează regiunea Emilia-Romagna. “Este greu de spălat și clătit o singură dată, deoarece unele produse pe care le folosim necesită mai multe clătiri, mai ales dacă părul clientului este destul de murdar”.
Pentru a combate lipsa de apă și a limita consumul de apă, frizerii din Castenaso, un municipiu de la periferia orașului Bologna, nu au voie să clătească de două ori capul aceluiași client. Asta scrie într-o ordonanță pe care primarul din Castenaso, Carlo Gubellini, a adoptat-o pentru a economisi apă.
Carlo Gubellini, primarul orașului Castenaso, lângă Bologna, în regiunea Emilia-Romagna, a spus că mii de litri de apă au fost risipiti în fiecare zi prin șamponarea dublă, măsură recomandată de angajații saloanelor, și, implicit, clătirea dublă.
Se crede că este singurul primar din Italia care a luat o astfel de măsură, care va implica controale și amenzi de până la 500 de euro pentru saloanele care încalcă regula, deoarece Italia luptă împotriva secetei în timpul unui val de căldură intens și prelungit.
„Nimeni nu a protestat, cetățenii au înțeles motivele din spatele reglementării”, a spus primarul.
Castenaso, care are o populație de 16.000 de locuitori, găzduiește 10 frizerii. “Dacă înmulțim cantitatea de apă folosită pentru fiecare client, vorbim de mii de litri de apă pe zi”, a spus el pentru Corriere della Sera. “Castenaso e un oraș mic, dar gândiți-vă ce ar înseamnă în cazul marilor orașe“, spune Carlo Gubellini.
Katia, care lucrează la frizerii Nuova Equipe, a spus că măsura este ridicolă.
“Este greu de spălat și clătit de două ori, deoarece unele dintre produsele pe care le folosim necesită mai multe clătiri, mai ales dacă părul clientului este destul de murdar”.
Un ghid emis cu ocazia introducerii măsurii arată că printr-un robinet deschis curg 13 litri de apă pe minut și este nevoie de cel puțin 20 de litri de apă ca părul unei persoane să fie spălat de două ori.
Gubellini a spus că speră să poată modifica măsura înainte de expirare, dar a adăugat că situația este cu adevărat alarmantă, deoarece Emilia-Romagna are suficiente rezerve de apă pentru a păstra terenurile agricole până pe 29 iunie, apoi lucrurile s-ar putea înrăutăți.
Primarii din alte orașe italiene au impus măsuri de raționalizare a apei, inclusiv Milano, unde fântânile publice au fost închise. Regiunile din nordul Italiei suferă cel mai mult din cauza secetei prelungite a celui mai lung râu al Italiei, Po, după ploile slabe și zăpada din această iarnă.
Italia vrea să declare stare de urgență din cauza secetei în curs. Ca parte a măsurilor de limitare a efectelor negative ale secetei, apa ar putea fi rațională și în timpul zilei, a declarat luni șeful apărării civile Fabrizio Curcio.
Anul acesta, precipitațiile au fost cu 50 la sută mai mici decât media anilor anteriori, iar scăderea zăpezii a fost de până la 70 la sută. Consecințele deficitului de apă sunt grave pentru agricultură, pentru pescuit și pentru producția de energie electrică, a explicat Curcio