Au trecut mai bine de opt luni de când pandemia de coronavirus a paralizat toate țările de pe glob. Până în prezent, au fost raportate peste 25.711.866 de cazuri de infecţie cu coronavirus în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei.
Biroul OMS din China a semnalat apariţia bolii la sfârşitul lui decembrie 2019, însă a luat amploare mai mult în martie 2020, atunci când țările au impus restricții dure pentru a stopa răspândirea virusului mortal.
În total, au fost înregistrate 900.052 de decese la nivel mondial. America Latină şi Caraibe sunt regiunile cele mai afectate, cu aproximativ 300.340 de morţi.
În contextul pandemiei de coronavirus, tot mai multe companii au fost nevoite să își lase angajații să lucreze de acasă în domeniile în care este posibil acest lucru. Specialiștii susțin că lucrul de la domiciliu poate avea numeroase avantaje, însă și destul de multe dezavantaje. Telemunca poate provoca afecțiuni fizice greu de vindecat pe viitor.
Conform unui studiu realizat de Keith Baar, profesor de fiziologie a exercițiilor moleculare la Universitatea din California – Davis, acesta a scos în evidență faptul că statul acasă prea mult contorsionează corpul, slăbește inima, plămânii și chiar afectează funcția creierului. Specialiștii au exemplificat ce se poate întâmpla în corpul uman după lunile de izolare din cauza virusului COVID-19
Mușchii se slăbesc
‘Asta se poate întâmpla în corpul uman după o jumătate de an de izolare. O săptămână la domiciliu, indiferent dacă lucrați, mâncați sau dormiți, vă poate face să vă simțiți mai bine. Dar toată inactivitatea creierului poate anula progresul câștigat din greu de-a lungul vieții. Asta pentru că poate dura ani de zile pentru a reconstrui mușchii și doar o săptămână pentru a-i pierde’, a declarat și medicul Davis.
Inima și plămânii devin mai slabe
Persoanele cu o sănătate pulmonară slabă sunt deja considerate mai susceptibile la coronavirus, deoarece este o boală respiratorie. Dar dacă nu se mișcă și măresc fluxul de sânge în plămâni, atunci starea lor preexistentă le-ar putea afecta la un moment dat. Dacă nu ieșiți din casă, medicii recomandă să dansați cel puțin o oră pe zi.
‘Dacă nu faceți mișcare, nu vă creșteți ritmul cardiac. Și când inima ta nu pompează la fel de tare, devine mai slabă’, a spus pneumologul Panagis Galiatsatos de la Johns Hopkins Bayview Medical Center.
Se depun grăsimile mai ușor
Dacă ești acasă toată ziua, ești tentat să deschizi mai des frigiderul.
‘Insulina încurajează depozitarea grăsimilor și transformarea altor molecule de grăsime în grăsime’, a spus Giles Duffield, profesor asociat de anatomie și fiziologie la Universitatea Notre Dame, care studiază ritmurile și metabolismul circadian.
Postura corpului este afectată
Statul la biroul de acasă toată ziua vă poate afecta serios poziția corpului și vă pot tensiona spatele, gâtul, umerii, șoldurile și ochii. Specialiștii recomandă să te ridici de pe scaun o dată pe oră sau să te întinzi puțin în pat.
Creierul ‘încetinește’
Un stil de viață sedentar vă poate încetini și creierul.Exercițiile fizice produc anumite substanțe chimice în creier care descompun toxinele din sânge și chiar le împiedică să meargă la creier, unde pot ucide celulele creierului.
‘A nu face mișcare înseamnă că nu veți descompune la fel de eficient produsele secundare ale aminoacizilor care se termină ca neurotoxinele din creier. Efectele izolării sunt insidioase. Simptomele fizice după luni de izolare nu sunt adesea evidente până când devin dăunătoare sau extreme. Este posibil, de asemenea, să eviți aceste simptome înainte ca acestea să se stabilească definitiv’, a mai conchis profesorul Keith Baar.
Sursa: edition.cnn