Categorii: Știri

S-a aflat cauza pentru celebra bubuitură din Iași! Ce s-ar fi întâmplat cu adevărat

După mai bine de o săptămână de la bubuitura care a îngrijorat ieșenii, un cercetător are o explicație pentru strania întâmplare. 

Silviu Gurlui, cercetător la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a anunțat pe o rețea socială că a dezlegat misterul bubuiturii din Iași de pe 9 iulie. 

Specialistul în fizică este convins că a fost vorba de explozia unui meteorit la o înălțime de peste 20km și a adus și argumente științifice. 

BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău în timpul unui spectacol 😲
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

„Iată și caracteristicile meteoritului căzut la Iași, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât una dintre cele două centrale nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însa preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ, adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare, iar potențialele fragmente au ajuns pe Pamânt fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă, astfel că la înălțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus, un corp de așa dimensiuni la distanța de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitată”, a scris bărbatul pe Facebook. 

 

FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?