Președintele rus susține că va folosi “toate mijloacele” pe care le are la dispoziție pentru a proteja frontierele țării. “Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Insist. Nu blufez”, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj televizat adresat națiunii, care a servit și drept avertisment pentru țările din Occident. Potrivit președintelui, aceștia caută să “distrugă, să slăbească și să divizeze” țara sa și a subliniat că ei au fost cei care au incitat Ucraina să intre în război cu ei.
Putin a denunțat presupusul “șantaj nuclear” la care Occidentul supune Rusia: “Nu este vorba doar de atacurile sponsorizate de Occident asupra centralei nucleare din Zaporiyia, care ar putea duce la o catastrofă atomică, ci și de declarațiile oficialilor NATO privind posibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă împotriva Rusiei”.
În acest sens, președintele a insistat asupra amenințării sale. “Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul poate să se întoarcă în direcția lor”, a adăugat el. Putin a subliniat că rușii nu se confruntă acum cu “neonaziștii”, cu referire la Ucraina, ci cu întreaga “desfășurare militară occidentală”, transmite pravda.com.
Dincolo de avertismentul lui Vladimir Putin, președintele a anunțat o mobilizare parțială care a intrat deja în vigoare. În cifre, acest lucru înseamnă că 300.000 de soldați, cu experiență militară anterioară, vor fi recrutați pentru a merge la război împotriva Ucrainei, după cum a anunțat ministrul apărării din această țară, Serghei Șoigu. Această mobilizare are ca scop, după propriile sale cuvinte, “consolidarea” teritoriilor rusești.
Potrivit cifrelor Kremlinului, 5.397 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului armat. Raportul oficial precedent, publicat la 25 martie, a estimat la 1.351 numărul soldaților uciși în război. Aceste cifre sunt în mod clar diferite de cele ale Pentagonului american, care susține că Rusia a pierdut între 70.000 și 80.000 de soldați.
Discursul lui Vladimir Putin nu pare să fi picat bine în rândul populației. Cel puțin conform Google. Expresiile “Cum să ieși din Rusia” și “Cum să-ți rupi un braț”au crescut exponențial de la cuvintele președintelui, după cum se poate vedea în graficul Google Trends. Printre alți termeni care au crescut în căutări se numără “Cum să-ți rupi o mână fără durere”.
În Rusia, Google nu deține hegemonia în ceea ce privește motoarele de căutare pe internet, așa cum o deține în Occident. Yandex este alternativa în Rusia.