Serviciile secrete britanice susțin că Rusia l-a demis la sfârșitul lunii octombrie pe generalul-colonel Alexander Lapin din funcția de șef al Districtului Militar Central al Rusiei. “Lapin a fost aspru criticat pentru performanțele sale slabe pe linia frontului din Ucraina […] Demiterile reprezintă un model de învinovățire a comandanților de război ruși pentru eșecurile lor în atingerea obiectivelor Rusiei în război”.
Departamentul de informații al Ministerului britanic al Apărării a afirmat duminică că Rusia l-a demis la sfârșitul lunii octombrie pe generalul-colonel Alexander Lapin din funcția de șef al Districtului Militar Central al Rusiei. Potrivit raportului britanic, demiterea lui Lapin este cea mai recentă dintr-o “serie de demiteri” de ofițeri militari ruși de rang înalt.
Potrivit Marii Britanii, înlocuitorul lui Lapin este Alexander Linkov, un general criticat de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin. Rusia a demis deja o parte dintre comandanții săi de vârf din districtele militare din est, sud și vest de când Ucraina a început contraofensiva și a recucerit teritoriul deținut de Kremlin, transmite as.com.
“Aceasta este probabil parțial o încercare de a devia criticile la adresa conducerii Rusiei în această țară”, au explicat serviciile secrete britanice. “Lapin a fost aspru criticat pentru performanțele sale slabe pe linia frontului din Ucraina […] Demiterile reprezintă un model de învinovățire a comandanților de război ruși pentru eșecurile lor în atingerea obiectivelor Rusiei în război”, se arată în comunicat.
De asemenea, Marea Britanie a afirmat că Rusia se confruntă cu dificultăți serioase în instruirea soldaților recrutați în cadrul ultimei mobilizări parțiale și a conscripției anuale de toamnă. Potrivit unui alt raport al acestuia, forțele armate ruse erau deja întinse înainte de aceste ultime recrutări, asigurând pregătirea celor 300.000 de soldați în cadrul mobilizării parțiale anunțate la jumătatea lunii septembrie.
Serviciile secrete britanice estimează că aceste probleme grave vor fi agravate în zilele următoare de recrutarea de toamnă, care a început la 1 noiembrie și care se așteaptă să aducă încă 12.000 de soldați. Ca urmare, aceștia subliniază că soldații nou recrutați sunt susceptibili să meargă pe câmpul de luptă cu o pregătire redusă sau chiar fără pregătire. Volumul mare de noi recruți este agravat de faptul că mulți ofițeri și instructori cu experiență au fost uciși în conflict atunci când au fost desfășurați în Ucraina.
În plus, s-a raportat că trupele rusești efectuează antrenamente în Belarus din cauza lipsei de personal de instruire, muniție și instalații în Rusia. La finalul evaluării, ministerul concluzionează că desfășurarea de forțe slab antrenate oferă puține capacități suplimentare de luptă ofensivă, astfel încât Rusia ar fi slăbită.