În urmă cu zece luni, un incident similar a avut loc în cel mai mare și mai vechi cimitir din oraș, ceea ce a dus la o închidere îndelungată a cimitirului. Între timp, rudele celor decedați protestează: “Am cerut măcar o prelată pentru a ne acoperi morții și nici măcar nu știm ce vor putea salva după luni de zile de vreme rea”.
O nouă prăbușire în cimitirul Poggioreale din Napoli. Zece luni mai târziu, o altă congregație, cea a Învierii, s-a prăbușit în interiorul cimitirului napoletan. În momentul prăbușirii, nu existau rude ale celor decedați, întrucât cimitirul era programat să se închidă la ora 13.30. Prăbușirea a fost precedată de un vuiet sec și un nor dens de praf a fost detectat de camerele de luat vederi, care au fost amplasate în lateralul zonei afectate.
Prăbușirea a provocat, de asemenea, deteriorarea sicrielor, dintre care unele sunt suspendate în gol, cu trupurile vizibile. Anchetele sunt în curs de desfășurare într-o zonă îndepărtată de cea deja afectată de lucrările de siguranță: pe 5 ianuarie 2022, zona se afla în apropierea șantierului metroului, iar rămășițele morților au ajuns pe trotuar, relatează ANSA.
Pompierii au fost chemați la fața locului de oamenii care locuiesc în cel mai mare și mai vechi cimitir din oraș. Aceasta este o zonă diferită de cea în care a avut loc prăbușirea precedentă din ianuarie anul trecut.
Această afacere a intrat imediat în atenția Parchetului din Napoli, care, pe lângă confiscarea șantierului, a trimis douăzeci de notificări de anchetă tuturor celor potențial implicați. Prăbușire culpabilă (sau dezastru), acestea au fost ipotezele formulate abia în iulie anul trecut. Noi investigații inevitabile, în primul rând din partea municipalității.
Cimitirul a fost închis
Primăria orașului Napoli a ordonat închiderea preventivă a cimitirului monumental din Poggioreale, după prăbușirea de ieri a clădirii funerare ‘Resurrezione’ în zona din apropierea porții ‘Balestrieri’. Prăbușirea a scos la iveală numeroase sicrie care puteau să cadă. Unele corpuri sunt vizibile. Pompierii, după ce au localizat zona și au analizat gravitatea celor întâmplate, au decis ca întregul cimitir să fie declarat imediat inaccesibil. Din ordinul autorității judiciare, a fost pus sechestru pe clădirea arhidiecezanului ‘Isus Înviat 1’ din zona cimitirului monumental. Pe lângă faptul că s-a dispus închiderea cimitirului monumental, operațiunile poliției mortuare sunt suspendate momentan.
Protestul rudelor persoanei decedate
Incredibili, dar și furioși și hotărâți să obțină răspunsuri. Așa se face că, în această dimineață, rudele morților care au fost înmormântați în Capela Învierii, numită Isus Înviat 1, care s-a prăbușit ieri, s-au adunat în fața Cimitirului Monumental din Napoli, într-un punct din care se poate vedea clădirea prăbușită, cu sicriele încă atârnând în aer, unele chiar descoperite. Aceasta este cea de-a treia prăbușire după cele din 4 și 5 ianuarie, deși în altă zonă a cimitirului și din cauza lucrărilor de excavare pentru o stație de metrou.
“Acest cimitir nu a fost dărâmat de război, nu a fost dărâmat de cutremur, a venit metroul și dărâmă totul”, spune o femeie care are rude în capela care s-a prăbușit în ianuarie anul trecut. “Am cerut măcar o prelată pentru a ne acoperi morții și nici măcar nu știm ce vor putea salva după luni de zile de vreme rea.
“Am aici soția mea, părinții mei și rudele soției mele. Singurul noroc pe care l-am avut este că cei dragi mie nu s-au prăbușit. Privind de aici am impresia că au fost salvați și nu se află printre sicriele suspendate în aer. Dar întotdeauna trebuie să sperăm că zidul va rezista, altfel se vor prăbuși și ei. Nu cer nimic în mod special, aș vrea doar să fiu sigur că nu va dura nouă luni înainte de a-i revedea pe cei dragi”, spune un bărbat în vârstă de 60 de ani.