Ideea unei românce în vârstă de 33 de ani este folosită pentru protecţia datelor folosite de Ministerul Apărării din SUA şi de bănci importante. Raluca Ada Popa a absolvit prestigioasa Universitate MIT din SUA, iar în prezent predă la cea mai bună facultate de informatică din lume, cea de la Universitatea Berkley. Mai mult, românca și-a deschis și două firme ce vizează securitatea datelor.
Povestea tinerei Raluca Ada Popa este a sutelor de români care se remarcă prin inteligentă și perseverentă. Pasiunea Ralucăi pentru securitatea cibernetică a ajutat-o să se remarce în topul tinerilor geniali.
Raluca Ada Popa este profesoară de informatică la celebra Universitate Berkeley din California. Românca este expertă în domeniul securităţii cibernetice. Ideile sale, concretizate în programe, sunt concepute pentru protejarea datelor confidenţiale împotriva hackerilor, au fost folosite inclusiv de Ministerul Apărării din SUA, dar şi de companii-gigant precum Google şi Amazon, bănci de top şi spitale din SUA şi Canada.
Potrivit “Weekend Adevărul” , românca deţine două companii estimate la câteva zeci de milioane de dolari – una în Boston, cealaltă – la San Francisco.
“Am urmat facultatea la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar tot acolo am terminat doctoratul, după care am făcut un post-doctorat în Elveţia”, povesteşte tânăra cu o carieră strălucită. “Am decis să predau la Berkeley şi am făcut cea mai bună alegere. Am luat premiul pentru «Cel mai bun student din informatică din lume», apoi am luat premiul pentru «Cea mai bună teză de doctorat» şi pe cel pentru «Cel mai bun tânăr profesor». Am fost nominalizată în topul MIT, dedicat tinerilor geniali până în 35 de ani”, arată ea.
Tânăra explică că a doua companie înființată în Boston este folosită de sute de firme legate de Ministerul Apărării.
“Cea de-a doua companie este în Boston. Prevail protejează e-mailurile, documentele şi site-urile. Suntem folosiţi de sute de firme legate de Ministerul Apărării. De asemenea, companiile farmaceutice stochează datele cu Prevail. Google a folosit un program de la companiile noastre acum câţiva ani. Scotiabank, din Canada, dar şi alte bănci din SUA şi o bancă din China ne-au fost clienţi”, adaugă Ada, care are şi un alt obiectiv: “Am vrea foarte mult să ne extindem, cât de curând, şi în România”.