Categorii: Știri Stiri externe Viral

O gumă de mestecat „atacă” COVID-ul din salivă. Studiile clinice pe oameni au început

O gumă de mestecat experimentală care „atacă” COVID-ul din salivă este promițătoare pentru reducerea transmiterii noilor variante ale virusului, potrivit unor noi date, în timp ce cercetătorii se pregătesc să lanseze primul test la om.

Guma de mestecat conține copii ale proteinei ACE2 care se găsește pe suprafețele celulare, pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celule și a le infecta.

În experimentele în eprubetă, folosind salivă de la persoane infectate cu variantele Delta sau Omicron, particulele de virus s-au atașat de “receptorii” ACE2 din guma de mestecat, iar încărcătura virală a scăzut la niveluri nedetectabile, au raportat cercetătorii în Biomaterials, scrie Reuters.

Pacienții COVID-19 vor mesteca fiecare câte patru comprimate de gumă

Deocamdată, nu au fost efectuate studii clinice, dar acestea sunt în curs de desfășurare. Iar atunci când acestea vor avea loc, cercetătorii spun că participanții (cu COVID-19) vor mesteca patru comprimate de gumă ACE2 în fiecare zi, timp de patru zile. În ceea ce privește proteinele ACE2 din gumă, cercetătorii au reușit să se folosească de celule de salată modificate pentru a acționa ca purtători.

Dar o altă gumă de mestecat experimentală la care lucrează, realizată cu pudră de fasole în loc de celule de salată, are capacitatea de a reține COVID-19, precum și alte virusuri.

BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

“Mestecarea gumei ar trebui să minimizeze infecția”

Printre acestea se numără diverse tulpini de gripă, alte forme de coronavirus, cum ar fi cel care provoacă răceala comună, precum și virusuri orale, cum ar fi papilomavirusul uman și herpesvirusul.

“Deoarece transmiterea nazală este neglijabilă în comparație cu cea orală… mestecarea gumei ACE2 și înghițirea proteinei ACE2 ar trebui să minimizeze infecția, să protejeze pacienții cu COVID-19 și să prevină transmiterea”, a declarat cercetătorul principal Henry Daniell de la Școala de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania.

Cercetătorii au menţionat că guma este asemănătoare celei obişnuite şi poate fi păstrată la temperaturi normale mai mulţi ani, fără a fi afectate moleculele de proteină ECA2. Cu toate acestea, este încă în stadiu incipient de cercetare.

FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?