Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu persoanele care au participat la o comemorare pentru Mahsa Amini, potrivit unei agenții de presă semioficiale, în timp ce mii de oameni s-au adunat în orașul natal al acesteia, Saqqez, pentru a marca 40 de zile de la moartea sa.
“Un număr limitat de persoane prezente la comemorarea lui Mahsa Amini au intrat în conflict cu forțele de poliție la periferia orașului Saqqez și au fost dispersate”, a relatat miercuri agenția de presă ISNA. “În urma ciocnirilor dispersate, internetul în Saqqez a fost întrerupt din considerente de securitate”.
Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit în capitala Teheran, la 16 septembrie, după ce a fost reținută de poliția de moralitate a țării pentru că ar fi purtat un hijab necorespunzător. Familia ei a contestat o anchetă de stat care a dat vina pe afecțiuni preexistente pentru moartea ei care, potrivit acesteia, nu a fost rezultatul loviturii lui Amini, potrivit CNN.
Protestele care au durat săptămâni întregi au izbucnit mai întâi în Saqqez, în provincia Kurdistan din nord-vestul țării. De atunci, acestea s-au răspândit rapid în întreaga țară, persistând pe fondul restricțiilor severe privind internetul, care rămân în vigoare.
Cea de-a 40-a zi de la înmormântarea cuiva, cunoscută sub numele de “chehelom”, are o semnificație culturală în Iran și o importanță religioasă pentru musulmanii șiiți.
Miercuri, videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare au arătat mulțimi mari mărșăluind și conducând spre cimitirul Aychi din Saqqez, unde Amini a fost înmormântat.
Printre cei adunați se numărau persoane care convergeau din alte orașe și păreau să fie cu miile. Mulți au scandat “femeie, viață, libertate” și “libertate, libertate”, sloganuri care au fost utilizate pe scară largă în demonstrațiile din Iran, precum și în protestele de solidaritate care au fost organizate în afara țării.
Vorbind de la Teheran, Dorsa Jabbari de la Al Jazeera a declarat că aproximativ 10.000 de persoane ar fi fost prezente la cimitir pentru a-i aduce un omagiu lui Amini.
“În urma slujbelor care au avut loc, când oamenii s-au dispersat, atunci au izbucnit disputele între oamenii de acolo și forțele de securitate – în urma cărora am auzit că guvernul de acolo a decis să întrerupă internetul din considerente de securitate”, a adăugat Jabbari.
“Asta înseamnă că aproape 1,5 milioane de persoane din provincia Kurdistan nu vor avea acces la internet în viitorul apropiat”.
La începutul zilei de miercuri, s-a ordonat închiderea tuturor școlilor și universităților din provincie, motivul invocat de oficiali fiind o “creștere a răspândirii gripei”.
Au existat rapoarte potrivit cărora personalități populare, precum legendarul fotbalist Ali Daei, au călătorit la Saqqez pentru comemorare și că autoritățile au închis drumurile de acces în oraș, determinând oamenii să traverseze râuri și să meargă pe jos pe distanțe lungi pentru a ajunge la cimitir, toate acestea fiind respinse de presa afiliată statului.
Ministerul iranian de Externe a impus săptămâna aceasta sancțiuni mai multor canale de limbă persană cu sediul în Europa pentru “incitare la terorism” în legătură cu acoperirea protestelor.
În capitala Teheran, videoclipurile care circulau miercuri pe rețelele de socializare păreau să arate demonstrații în mai multe cartiere și universități, precum și magazine închise.
Protestele continuă în mod regulat în universități, înregistrările video arătând studenți care scandează sloganuri anti-sistem. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a vizitat mai multe universități în această săptămână și a organizat sesiuni de “dialog”, dar s-a confruntat cu întreruperi din partea studenților care scandau.
La Universitatea de Tehnologie Sharif din Teheran și la alte universități din capitală și din alte orașe, studenții de sex masculin și feminin au pătruns împreună în sălile de mese, sfidând astfel restricțiile de decenii de separare a sexelor. Autoritățile din mai multe universități au închis apoi cu totul locurile de luat masa, ceea ce i-a determinat pe studenți să ia prânzul în aer liber, așezați unul lângă altul pe jos.
Autoritățile iraniene nu au publicat un bilanț oficial, dar se crede că mai multe zeci de persoane au fost ucise în timpul protestelor, iar multe altele au fost arestate.
Sute de acuzații au fost emise împotriva unor persoane pe care autoritățile le-au numit “lideri ai revoltelor” în orașe din întreaga țară. Cazurile lor în instanță sunt accelerate după un ordin al șefului sistemului judiciar, Gholam-Hossein Mohseni-Ejei, la începutul acestei luni.
Protestele în curs de desfășurare, pe lângă afirmațiile conform cărora Teheranul furnizează arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, au sporit semnificativ tensiunile cu Occidentul, Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada impunând sancțiuni împotriva oficialilor și instituțiilor iraniene.
Ca răspuns, Iranul a pus pe lista neagră o serie de oficiali și entități europene pentru “incitare la terorism” pe teritoriul său.