Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamț s-a făcut scrum, sâmbătă seară, în jurul orei 18.30. Acolo erau internați numai pacienți infectați cu coronavirus, în stare critică. 10 persoane și-au pierdut viața.
Personalul medical al spitalului purta în permanență costum de protecție, pentru a nu se infecta cu COVID-19. La fel și Cătălin Denciu, medicul de gardă care a suferit arsuri grave.
Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, a povestit că protecțiile din plastic cu care era îmbrăcat Cătălin Denciu au luat foc instant.
Coșmarul s-a declanșat în timp ce Cătălin Denciu îi administra tratamentul unui pacient infectat cu COVID-19. Din primele informații, injectomatul pe care Denciu îl folosea ar fi făcut scurtcircuit, iar bărbatul a fost cuprins de flăcări în doar câteva secunde.
Cătălin Denciu a ars ca o torță. Injectomatul este un aparat vital folosit în secțiile de ATI din spitalele din România.
‘În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit. S-a pornit focul, care a cuprins echipamentul de protecție inflamabil al medicului, pentru că totul este din plastic. Are arsuri în zona scalpului, a mâinilor, picioarelor, până la papuci’, a povestit Koszeghy la Antena 3.
După ce focul a ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I.
În urma exploziei, Cătălin Denciu s-a ales cu arsuri pe 40% din suprafața corpului. Duminică dimineață, 15 noiembrie, o aeronavă militară l-a dus la spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles.
Conform celor de la IGSU, au participat 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.
Mai mult de atât, au fost folosite 8 autospeciale de stingere, o autoscară, oautospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.