În urmă cu câteva zile, Nelu Tătaru declara că prima tranşă de vaccin anti-Covid-19 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea în România.
Prioritate vor avea cadrele medicale care luptă în prima linie cu virusul. De asemenea, țara noastră se confruntă cu creștere mari ale cazurilor noi de COVID-19.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 6.481 de cazuri noi de coronavirus, cu peste 1.000 de infecții mai mult decât cu o zi în urmă. La ATI sunt 868 de pacienți COVID.
Recent, Alexandru Rafila a făcut declarații despre vaccinul anti Covid-19. Reprezentantul României la OMS a spus că vaccinul rezistă doar 17 zile de la momentul producerii sale până la administrare.
‘Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct’, a spus Rafila la Digi24.
‘Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare’, a mai adăugat el.
În prezent, bilanțul mondial se apropie de 45 de milioane de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Europa înregistrează cea mai accelerată evoluție a pandemiei în această perioadă. Cu toate acestea, există și o țară care a învins în lupta cu virusul ucigaș din China. Este vorba despre Taiwan.
Taiwan a înregistrat ultimele cazuri de COVID-19 în urmă cu 200 de zile, mai exact în aprilie. În momentul apariţiei pandemiei de coronavirus, autorităţile taiwaneze aveau deja un plan de acţiune în cazul unei epidemii.
Taiwan a închis graniţa cu China, a organizat exemplar transporturile şi a asigurat aprovizionarea suficientă a farmaciilor cu măşti de protecţie
“Taiwanul este singura țară majoră care a reușit până acum să elimine transmisia comunitară a Covid”, a spus Peter Collignon, medic în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Naționale Australiene.