Categorii: Știri Stiri Romania

În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. Cât durează, de fapt, acest proces și cât costă

Pentru cei care sunt în situația de a-și schimba buletinul fie că l-au pierdut pe cel vechi, fie pentru că a expirat, este necesar să prezinte mai multe documente la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, dar și să aștepte ore întregi pe la ghișee.

Dar haideți să vedem în cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. De asemenea, să aflăm și cât durează, de fapt, acest proces și cât costă.

În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe

Se știe că actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român pentru a dovedi identitatea, cetățenia şi domiciliul, necesar la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constituție. De la 1 ianuarie 2011, actul de identitate se poate numi și cartea electronică de identitate.

Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
  • După împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani;
  • După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe! Termenul legal de eliberare a unui act de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către Șeful S.P.C.L.E.P. Termenul efectiv de eliberare a cărţilor de identitate este de 5 – 7 zile lucrătoare. Pentru actele de identitate eliberate, taxa se achită la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor pe raza cărora solicitantul are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, persoanele care cer reducerea termenului pentru obținerea actelor de identitate o pot face doar la conducerea instituţiei doar pentru motive temeinic justificate. Astfel, actul de identitate poate fi eliberat în două-trei zile. Pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă nu se percepe nicio taxă.

FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR