Filmări secrete făcute la Colectiv au fost făcute publice la patru ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane şi alte peste 140 au fost rănite.
Libertatea a publicat cele 20 de minute filmate de subofiţerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la Colectiv. Filmarea a fost ascunsă de superiorii lui. Abia acum a ieşit la iveală adevărul despre intervenţia de la Colectiv.
Gabriel Popescu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, a rămas şocat: ‘Nu a fost o acțiune organizată’.
Ofițerul de pompieri, care a făcut publice filmările realizate în urmă cu patru ani, a explicat de ce a rupt acum tăcerea. El a dezvăluit că pompierii au ştiut de situaţia clubului Colectiv încă de la bun început, deşi autorităţile susţineau altceva.
Cel care a ieşit în fugă din Colectiv a fost Gabriel Popescu, un tânăr de 36 de ani. Tot el a sunat primul la 112, la 22:32. Polițiștii de la Secția 14 poliție au venit primii, la 22:37.
‘Cele 20 de minute filmate imediat după cel mai mare dezastru din istoria recentă a României n-au fost făcute publice și nu au fost analizate. La câteva zile, Centrul Național Operațional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare și de preocupare a salvatorilor pentru viața umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU și DSU pretinseseră oficial”, a explicat ofiţerul.
Filmarea este realizată cu o singură cameră. Ea este, uneori, oprită de pompierul-cameraman și repornită atunci când își schimbă locul.
Trupurile aflate în agonie, amestecate printre cele moarte, sunt ignorate de echipajele de salvatori.
‘Acestea sunt filmările la care nimeni n-a avut acces, faptele care relatează ce s-a întâmplat dincolo de cordonul unde presa a avut permisiune să ajungă. Imaginile pompierului încep în fața fostei fabrici Pionierul, continuă în fața clubului Colectiv și se termină în club’, a mai explicat acesta.
‘Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei și acest lucru a fost imediat vizibil când șefii au văzut imaginile și, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor.
În general focul are o dimensiune incontrolabilă. Însă, aici nu e vorba de foc. Focul a fost stins imediat. A fost vorba de decizii pentru care nu ești pregătit. Decizii de transport a unor persoane afectate… în număr foarte mare și rapid’.
Filmarea se încheie cu un episod simbolic. Pe sunetul captat de camera oficială a ISU, în ultimele secunde se aude cum, de dincolo de cordon, un reporter TV își începe corespondența de la fața locului.
‘Niciun ofițer din IGSU, ISUBIF sau inspectoratele județene nu a fost pregătit și nici acum nu e pregătit pentru asemenea tip de acțiune, care este mai mult un triaj medical efectuat foarte rapid decât o salvare de viață în sensul pompierilor’.