Categorii: Știri Stiri externe Viral

Femeile iraniene își taie părul într-un protest emoționant

Uneori, o mișcare te face să plângi; lacrimi care sunt amestecate cu mândrie, solidaritate și durere, și exact asta este ceea ce face această mișcare pe rețelele de socializare. O femeie kurdă în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, a fost arestată recent de poliția morală din Iran pentru că nu și-a acoperit complet părul cu hijab-ul. În timp ce se afla în custodia poliției, unde ar fi trebuit să fie mustrată și educată cu privire la modul corect de a purta hijab, Amini a fost bătută crunt înainte de a intra în comă și de a deceda. Moartea prematură a lui Amini a declanșat o mișcare care pune stăpânire pe Iran.

După înmormântarea tinerei de 22 de ani, au izbucnit proteste pe străzi, unde femeile și-au scos hijaburile și le-au ars. De când s-a răspândit vestea morții ei, femeile iraniene și-au scos hijaburile și și-au tăiat părul într-o emoționantă manifestare de protest și solidaritate. Multe dintre femeile care au încărcat pe TikTok videoclipuri în care își taie părul au fost în lacrimi. Faptul că femeile își dezvăluie părul în public și online este extrem de riscant. În 1983, liderul revoluționar religios Ayatollahul Ruhollah Khomeini a început să aplice o lege a modestiei care le cerea femeilor să-și acopere părul sau să se confrunte cu 74 de lovituri de bici.

Din 1995, femeile prinse fără părul acoperit în public pot, de asemenea, să facă până la 60 de zile de închisoare, precum și amenzi. Să vezi femeile din Iran tăindu-și, arzând sau rupându-și hijab-ul în public în mod sfidător este cu adevărat impresionant, deoarece riscurile sunt atât de mari. Dar femeile nu sunt singure în lupta lor pentru a aboli poliția moralității și pentru a-i trage la răspundere pentru moartea lui Amini. Bărbații din Iran nu numai că își arată solidaritatea prin faptul că se rad în cap, dar apar pe străzi, acționând aparent ca protectori și complici.

Femeile iraniene își taie părul într-un protest emoționant

Într-un videoclip, o fată cu un păr lung și frumos și negru își secționează părul înainte de a lua o foarfecă mică și de a-l tăia aproape de scalp. Ea începe să cedeze la prima tăiere, dar termină înainte de a plânge în mâini. Pe fundal se aude muzică, iar peste videoclip sunt afișate cuvinte care explică de ce femeia necunoscută își taie părul.

Aceasta nu este prima dată când iranienii protestează împotriva hijabului. Când ideea unui cod național de modestie vestimentară a fost introdusă în 1979, oamenii au protestat, ceea ce l-a determinat temporar pe liderul țării să renunțe la promovarea publică a acestui cod, înainte ca acesta să devină lege câțiva ani mai târziu. Potrivit U.S. News, a existat o împingere constantă împotriva regulii hijabului începând cu 2014, după crearea unei campanii online numită My Stealthy Freedom (Libertatea mea furtivă). Campania a colectat fotografii cu femei iraniene fără părul acoperit.

Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții

Tara a închis internetul și canalele de socializare

Protestele care au loc astăzi sunt numeroase și au loc în ciuda faptului că țara a închis internetul și canalele de socializare, într-un efort de a controla povestea și de a reduce acoperirea protestelor. Dar continuă să apară online videoclipuri care arată lucruri care ard și oameni care umplu străzile scandând. Un videoclip care are peste 900.000 de vizualizări și peste 200.000 de like-uri arată o mulțime adunată în timp ce femeile își ard hijaburile.

Pe TikTok apar videoclipuri care pretind că arată agitația continuă de pe străzi. Hashtag-ul #MahsaAmini pe TikTok este plin de videoclipuri cu oameni care își taie părul, mulțimi adunate pe străzi și povești despre tânăra de 22 de ani a cărei moarte ar fi putut să stimuleze o revoluție.

Evenimentele continuă să se desfășoare în Iran și, odată cu întreruperea accesului la internet, este posibil ca informațiile despre continuarea protestelor să devină mai greu de obținut. Dar videoclipurile care își fac loc pe rețelele de socializare sunt la fel de inspirate pe cât sunt de sfâșietoare. Să sperăm că protestele de această amploare vor aduce schimbări reale pentru femeile din Iran.

FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după