Nelu Ploieșteanu a avut o poveste de viață impresionantă. A cântat poentru numeroase personalități din România și a avut o relație de prietenie cu marii actori Gheorghe DCinică și Ștefan Iordache.
Nelu Ploieștreanu povestea, într-un interviu pentru adevarul.ro, că a cântat, de-a lungul vieții, pentru personalități din România. ”I-am cântat lui Nicu Ceauşescu, stătea cu noi, ne punea să bem, petrecea frumos. Lui ta-su îi cânta ansamblu mare, lăutarii stăteau la distanţă de el. I-am cântat şi lui Iliescu, şi lui Băsescu. Ăştia nu erau aşa entuziasmaţi. Am fost la Blaga la nuntă şi cu ochii mei am văzut când un neam de acolo a vrut să se ridice şi nu l-a lăsat nevasta, că-l face de râs. Păi normal că la oamenii simpli te simţi mai bine. Spunea un ziarist „Ce, oamenii numai prin mişcare se pot distra?”. Păi atunci mergeţi la botez, luaţi câte-un Eminescu şi staţi aşa şi distraţi-vă, oameni buni! Păi şi vacilor dacă le pui Beethoven dau lapte mai mult. Nu trebui să asculţi muzica mea neapărat”, spunea artistul.
Acesta a vorbit și despre relația de prietenie pe care a avut-o cu doi mari actori ai României, Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. ”Păi cântau cu mine! Eu mă străduiam să cânt o muzică mai aşa, în stilul lor. Nea Gheorghe îmi spunea: „Bă, ce cânţi aici, bă? Zi-o p-aia «Dau cu zarul una-una/Parcă le-aşezam cu mâna»! Păi eu am crescut pe Giuleşti, mă”. Ştefan îmi spunea „Eu sunt de pe Rahova, Nelule, zi-mi d-alea să rup cămaşa de pe mine”… Ei erau melomani. Atunci am învăţat şi eu să trăiesc muzica, s-o expun omului aşa cum trebuie. Când cântam „A venit aseară mama din sătucul de departe”, făceam filosofie. Plângeau oamenii pe lângă mine, ziceau: „Auzi, mă, a venit mama lui de la ţară, ca să-şi vadă copilul care a învăţat carte. Auzi, ce poezie! Pune şpriţul!”. Păi ascultă ce istorie profundă e aici: „M-am născut într-un bordei învelit cu paie, doinitor mi-a fost un tei, leagăn – o copaie. Mama mea mă lua cu ea, când pleca la muncă, ba la grâu la secerat, ba la fân, pe luncă”. De la ei doi am învăţat eu meserie, am învăţat să mă comport. Aveau şi haz, nu te plictiseai cu ei, erau extraordinari. Nea’ Gheorghe, când se îmbăta, îi spunea lui Iordache: „Ştefane, eu nu mi-am dat seama până acum, care-i meseria ta de bază?””, mai spunea nelu Ploieșteanu.
l
Nelu Ploieșteanu a murit, vineri, 2 aprilie 2021, la vârsta de 70 de ani. Artistul era internat cu Covid-19 la secția ATI a Spitalului Floreasca. Decesul cunoscutului interpret de muzică de petrecere s-a produs în jurul orei 01:00, la Spitalul Floreasca. Nelu Ploieșteanu se afla pe patul de spital de mai multe săptămâni, în stare gravă.
Artistul era internat la Spitalul Floreasca din Capitală încă de la jumătatea lunii martie, mai exact din data de 13 martie. În tot aceste timp, medicii au fost extrem de rezervați în ceea ce privește evoluția stării sale de sănătate, cu atât mai mult cu cât artistul se confrunta cu probleme mari de sănătate la plămâni, dar și la inimă.
Ion Dumitrache, cu nume de scenă Nelu Ploieșteanu, s-a născut la 16 decembrie 1950, Ciorani, Prahova. Cânta muzică lăutărească de la vârsta de 18 ani, când a început să cânte în satul natal. A cântat la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu, apoi în mai multe restaurante. După 1990, a lansat peste 15 albume.