Bogăția acestei țări asiatice este deosebită prin faptul că ascensiunea sa ca una dintre cele mai puternice țări din lume datează de numai 50 de ani. Dar cum a reușit Qatar să devină una dintre cele mai puternice țări din lume? Răspunsul se află în rezervele sale de petrol și gaze naturale.
Faptul că Cupa Mondială din Qatar este un eveniment care marchează un înainte și un după în lumea sportului este un fapt împlinit care nu poate surprinde pe nimeni. Acest eveniment, marcat de controverse, de conflicte legate de lupta pentru libertăți și de rolul discriminatoriu al anumitor grupuri, a generat un cutremur greu de justificat pentru FIFA.
Pe lângă aceasta, cazurile de corupție descoperite cu ani în urmă de către corporația de top a fotbalului mondial și care explică de ce a ales să organizeze Cupa Mondială într-o țară “artificială”, fără tradiție în fotbal, au făcut restul, transmite as.com.
Potrivit revistei Global Finance, Qatar este a patra cea mai bogată țară din lume, cu un venit pe cap de locuitor de 112.789 USD. Este al doilea după Luxemburg, Singapore și Irlanda. În doar 30 de ani, Emiratul a devenit una dintre cele mai moderne țări din lume, dacă nu chiar cea mai modernă, trecând de la un deșert în anii 1980 la un paradis al luxului, al strălucirii și al puterii, unde abundența de bogăție face parte din idiosincrasia țării.
Dar aceste sume amețitoare de bani nu au fost întotdeauna prezente în țara asiatică. După descoperirea puțurilor de petrol în 1939 și prima producție de petrol în 1949, mentalitatea și structura țării s-au schimbat complet. Odată cu naționalizarea companiilor petroliere, cum ar fi Iraq Petroleum Company în anii 1970, statul a preluat rezervele din interiorul granițelor sale, odată cu apariția companiei de stat Qatar Petroleum.
Un factor cheie pentru a explica de ce Qatar este atât de bogat constă în relația dintre rezervele uriașe de petrol și populația redusă de aproximativ 2,8 milioane de locuitori.
Unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume este North Field, care se află în largul mării și reprezintă un filon foarte puternic pentru țară. Rezervele de petrol se găsesc atât pe uscat, cât și în larg.
În primii ani ai secolului XXI, prețul exporturilor de gaze naturale le-a depășit pe cele de petrol, devenind astfel principala sursă de venit a țării, axată pe extracția de gaze din Câmpul de Nord.
Nu se poate spune cu un grad ridicat de precizie cât de mult petrol s-ar putea să se fi acumulat în Qatar, deoarece este foarte dificil de calculat, deoarece nu se știe câte sonde urmează să fie descoperite sau cât de mult petrol se află deja în rezervele cunoscute.
Potrivit ambasadei Qatarului la Madrid, țara asiatică “produce aproximativ 850.000 de barili pe zi”, la care se adaugă aproximativ 18.000 de milioane de metri cubi de gaz pe zi. În plus, se estimează că în zăcământul North Field (în largul mării și în nord-vestul țării) ar putea exista aproximativ 380 de trilioane de picioare cubice și gaze asociate.