Categorii: Știri Stiri externe Viral

Criza imobiliară din China: De ce proprietarii de locuințe au încetat să-și mai plătească ipotecile

“Se oprește construcția, se oprește ipoteca. Livrați case și fiți plătiți!” Acesta a fost unul dintre scandările pe care cumpărătorii de apartamente nemulțumiți din China le-au folosit la un protest din iunie. Dar furia lor față de locuințele neterminate nu s-a oprit la pancarte și proteste.

Sute dintre ei au încetat să-și mai plătească ipotecile – un pas radical pentru China, unde disidența nu este tolerată.

Un tânăr cuplu care s-a mutat în Zhengzhou, în centrul Chinei, a declarat pentru BBC că, după ce a primit avansul anul trecut, dezvoltatorul s-a retras din proiect, iar construcția a stagnat.

Criza imobiliară din China

Mi-am imaginat de nenumărate ori bucuria de a trăi într-o casă nouă, dar acum totul pare ridicol”, a spus femeia, care nu a dorit să fie numită.

O femeie în vârstă de 20 de ani care a cumpărat, de asemenea, o locuință în Zhengzhou a declarat pentru BBC că și ea este pregătită să nu-și mai plătească ipoteca: “După ce proiectul va fi reluat în totalitate, voi continua să plătesc”.

Împrumuturile boicotate ar putea totaliza 145 de miliarde de dolari

Mulți dintre ei pot plăti, dar aleg să nu o facă, spre deosebire de criza creditelor ipotecare subprime din SUA din 2007, când au fost împrumutați bani unor debitori cu risc ridicat care apoi au intrat în incapacitate de plată.

Aceștia au cumpărat locuințe în aproximativ 320 de proiecte din întreaga țară, potrivit unei estimări de tip crowd-sourced pe Github, unde proprietarii de locuințe au postat despre decizia lor. Dar nu este clar câți au încetat efectiv să mai plătească.

Împrumuturile boicotate ar putea totaliza 145 de miliarde de dolari (120 de miliarde de lire sterline), potrivit estimărilor S&P Global Ratings. Alți analiști spun că ar putea fi chiar mai mare.

Revolta a zguduit autoritățile, concentrând atenția asupra unei piețe aflate deja sub presiune din cauza încetinirii economiei și a unei serioase crize de lichidități.

Mai alarmant este faptul că a semnalat o lipsă de încredere într-unul dintre principalii piloni ai celei de-a doua mari economii a lumii.

“Boicoturile ipotecare, determinate de deteriorarea sentimentului față de proprietăți, reprezintă… o amenințare foarte serioasă pentru poziția financiară a sectorului”, a declarat recent într-o notă think tank-ul Oxford Economics.

De ce este importantă criza imobiliară din China

Sectorul imobiliar din China reprezintă o treime din producția economică a țării. Acesta include casele, serviciile de închiriere și de brokeraj, industriile care produc bunuri albe care intră în apartamente și materialele de construcție.

Dar economia Chinei a încetinit – în ultimul trimestru a crescut cu doar 0,4% față de anul precedent. Unii economiști nu se așteaptă la nicio creștere în acest an.

Acest lucru se datorează în mare parte strategiei Beijingului de zero-Covidă – închiderile repetate și restricțiile continue au afectat veniturile și, la rândul lor, economiile și investițiile.

Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva

Dimensiunea economiei Chinei înseamnă că perturbarea unei piețe cruciale – cum ar fi cea imobiliară – poate afecta sistemul financiar global.

Experții consideră că contagiunea este îngrijorarea actuală – băncile nu vor acorda împrumuturi dacă au impresia că sectorul se prăbușește.

“Totul va depinde de politică”, spune Ding Shuang, șeful departamentului de cercetare economică pentru China Mare de la Standard Chartered. “Spre deosebire de alte părți ale lumii, unde bulele imobiliare se sparg din cauza piețelor, aceasta este provocată de guvern”.

Treizeci de companii imobiliare au ratat deja plățile datoriei externe. Evergrande, care a intrat în incapacitate de plată anul trecut pentru datoria sa de 300 de miliarde de dolari, este cea mai mediatizată victimă. S&P a avertizat că, dacă vânzările nu se redresează, mai multe companii ar putea urma exemplul.

De asemenea, cererea de locuințe nu crește, deoarece China trece printr-o schimbare demografică, odată cu urbanizarea și încetinirea creșterii populației.

“Problema fundamentală este că am ajuns la un punct de cotitură pe piața imobiliară din China”, spune Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics.

Cum s-a ajuns aici

Imobiliarele reprezintă aproximativ 70% din averea personală în China – iar cumpărătorii de locuințe plătesc adesea în avans pentru proiecte neterminate.

Aceste “pre-vânzări” reprezintă 70%-80% din vânzările de locuințe noi din China, a declarat Evans-Pritchard, adăugând că dezvoltatorii au nevoie de acești bani, deoarece îi folosesc pentru a finanța mai multe proiecte deodată.

Însă mulți chinezi tineri și din clasa de mijloc nu mai investesc în proprietăți imobiliare, probabil din cauza unei economii slabe, a pierderilor de locuri de muncă și a reducerilor de salarii – și acum de teama că dezvoltatorii ar putea să nu finalizeze proiectele.

“Aceasta este o parte a problemei – dezvoltatorii se bazau pe venirea de bani noi, iar aceste vânzări noi nu se mai întâmplă”, a declarat Evans-Pritchard.

Împrumuturi în valoare de peste 220 de miliarde de dolari ar putea fi legate de proiecte nefinalizate, potrivit grupului bancar ANZ. Iar creditul – o sursă majoră de bani în anii de boom – s-a secat și el.

În 2020, guvernul chinez a introdus “cele trei linii roșii” – măsuri contabile pentru a limita cât de mult pot împrumuta dezvoltatorii. Acest lucru a tăiat finanțarea, iar lipsa ulterioară de încredere pe piață a afectat, de asemenea, disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi companiilor imobiliare.

 

Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
La câți KM schimbi uleiul la o mașină care are cârlig de remorcare?