Ridicarea bruscă a multora dintre restricțiile impuse de China privind Covidul a provocat epidemii la nivel național – precum și confuzie și furie pe rețelele de socializare. “Nu am avut niciodată Covid în ultimii ani, în timp ce am trăit în străinătate, dar am făcut-o la câteva zile după ce m-am întors… Toată lumea pe care o cunosc face Covid și are febră – așa că, dacă puteți sta în afara țării recent, nu vă întoarceți”, a scris un utilizator pe o altă platformă populară de socializare, Xiaohongshu.
Pe fondul unei penurii severe de kituri de testare rapidă, mai multe provincii precum Zhejiang și Anhui, precum și Chongqing, implementează o nouă politică care permite persoanelor cu simptome ușoare sau fără simptome să se întoarcă la muncă.
Pe Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter, hashtag-ul legat de acest anunț a fost citit de 33 de milioane de ori începând de luni. Există șoc și furie, transmite BBC.
“Nu a existat nicio pregătire în ultimii trei ani și, dintr-o dată, restricțiile sunt ridicate și ți se permite să te duci la muncă în timp ce ești bolnav – viețile noastre sunt fără valoare”, se arată într-un comentariu cu 200 de like-uri.
“Cu doar câteva luni în urmă, oamenii erau arestați pentru că mergeau la muncă în timp ce erau depistați pozitiv”, se arată într-un alt comentariu cu aproape 1.000 de like-uri.
Chiar și unii chinezi de peste hotare care s-au întors în țară după scurtarea recentă a perioadei de carantină la hotel sunt surprinși să afle cât de repede se răspândește virusul.
“Nu am avut niciodată Covid în ultimii ani, în timp ce am trăit în străinătate, dar am făcut-o la câteva zile după ce m-am întors… Toată lumea pe care o cunosc face Covid și are febră – așa că, dacă puteți sta în afara țării recent, nu vă întoarceți”, a scris un utilizator pe o altă platformă populară de socializare, Xiaohongshu.
În ultimele două săptămâni, internetul chinezesc a fost inundat de postări despre cum oamenii se descurcau după ce au contractat virusul.
În mass-media chineză au circulat videoclipuri cu copii mici, fără simptome, care aduceau mâncare și apă părinților lor bolnavi. Unii au arătat modalitățile creative prin care navighează în social-distanță în timp ce se află în aceeași gospodărie pentru a evita infectarea rudelor.
Pe fondul unei penurii naționale de medicamente, mass-media a încercat, de asemenea, să amplifice poveștile despre spiritul comunitar. Pe Weibo se găsesc nenumărate videoclipuri cu persoane care împachetează medicamente pentru calmarea durerii de care nu au nevoie și le livrează persoanelor aflate în nevoie.
Publicațiile fac apel la oameni să fie amabili cu personalul medical care muncește din greu și evidențiază cazurile în care au fost făcute acte de bunătate față de personalul din prima linie.
Site-ul de știri The Paper, de exemplu, a evidențiat apelul unui bărbat către un operator guvernamental din Chengdu, al cărui gât este răgușit și tușește la telefon.
“Nu vă faceți griji, nu este nicio problemă”, îi spune el înainte de a închide. “Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră”.
Dar publicația independentă South China Morning Post a relatat în ultima săptămână despre cum au izbucnit noi proteste în rândul studenților la medicină care cer “salarii mai bune” și protecție în prima linie a Chinei.
Presa de stat nu a făcut nicio mențiune despre acestea. Cu toate acestea, imaginile și înregistrările video ale protestelor sunt cenzurate în mod obișnuit, deoarece reprezintă nemulțumirea față de status quo.
Așa s-a întâmplat și atunci când luna trecută au izbucnit proteste în întreaga țară față de măsurile stricte Covid-19.
Cu toate acestea, poveștile privind suprasolicitarea sectorului sanitar au fost evidente. Mii de lucrători medicali pensionați au fost readuși în prima linie, în timp ce mass-media a relatat despre “cozi lungi” în fața centrelor de ambulatoriu, iar clinicile pentru febră sunt supuse unei “presiuni puternice”.
Ziarele din mai multe orașe mari au recunoscut că numărul de apeluri la serviciile de urgență este “în creștere” și au îndemnat oamenii să nu sune decât dacă este absolut necesar.
Pe Weibo pot fi găsite nenumărate imagini cu lucrători medicali dormind la birourile lor. De asemenea, au circulat imagini care arată lucrători epuizați care primesc perfuzii.
Peste 10 milioane de utilizatori ai rețelelor de socializare au vizionat o înregistrare video postată în ultimele 24 de ore, în care un bărbat în genunchi, implorând ca copilul său să fie tratat la o clinică pentru febră din Guangdong, provincia cu cel mai mare număr de cazuri.
Medicul îi răspunde, spunând: “Și eu sunt în genunchi… așa este, sunt cozi de 6-8 ore.
“Toată lumea așteaptă, copii și bătrâni – nu sunteți singurii”.