Cei care urmăresc cu aviditate circuitul profesionist de tenis sunt la curent cu codul vestimentar strict impus la Campionatul de la Wimbledon, cel mai mare turneu de Grand Slam dintre toate. Care sunt cele opt momente în care jucătorii de tenis au stârnit controverse la Wimbledon cu ținuta lor
Turneul – fondat în 1877 – este impregnat de tradiție și impune participanților să respecte o serie de reguli pentru a putea concura.
Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat mai mulți jucători să se abată de la codul vestimentar de-a lungul anilor, spre disperarea competiției conservatoare, potrivit The Independent.
Regulile, care au fost actualizate în 2014 cu un “decret” în 10 părți, includ asigurarea că hainele nu sunt de culoare alb-deschis sau crem, ci strict albe.
În plus, benzile de culoare care apar pe decolteuri, pe manșetele mânecilor, pe lenjeria intimă sau pe șepci pot avea o lățime de cel mult un centimetru.
Vedete ale tenisului, printre care Pat Cash și Roger Federer, au criticat în mod public aceste orientări austere, Cash descriindu-le drept “gândire arhaică”.
În 1985, jucătoarea americană de tenis Anne White a purtat un costum de pisică alb pentru a participa la turneu.
Ea și-a asortat ansamblul alb cu o pereche de jambiere specifice anilor 1980.
Adversara lui White, jucătoarea americană de tenis Pam Shriver, nu a fost prea mulțumită de ținuta lui White.
Ea s-a plâns oficialilor după meci și a cerut ca White să nu mai fie lăsată să poarte niciodată costumul de pisică la competiție.
Cu toate acestea, poate că Serena Williams va readuce costumul de pisică la SW19, după ce a declarat că treningul negru pe care l-a purtat la Openul Franței 2018 a făcut-o să se simtă ca o “prințesă războinică”.
Jucătoarea americană de tenis Gertude Moran, căreia i se spunea în mod obișnuit “Gussy” în perioada sa de glorie, a stârnit o mare vâlvă la Wimbledon, în 1949, când lenjeria sa intimă din dantelă a devenit vizibilă în timpul unui meci.
Înainte de apariția sa la turneu, Moran a întrebat la All-England Club dacă i se poate acorda permisiunea de a purta o ținută colorată.
Cu toate acestea, organizația i-a refuzat cererea.
Apariția lenjeriei de corp a lui Moran a fost considerată deosebit de controversată la acea vreme, având în vedere convenția ca jucătoarele de tenis să poarte fuste mai lungi.
În 1987, Pat Cash s-a revoltat împotriva regulii conform căreia accesoriile purtate la Wimbledon trebuiau să fie predominant albe, purtând o bandană în carouri albe și negre la turneu.
Faptul că jucătoarea australiană de tenis a încălcat regulile nu i-a împiedicat șansele la campionat, deoarece a sfârșit prin a-l învinge pe Ivan Lendl și a cucerit trofeul pentru competiția de simplu masculin.
În 2014, Cash s-a pronunțat împotriva codului vestimentar “ridicol” de îmbrăcăminte exclusiv albă de la Wimbledon.
Deși nu a încălcat nicio regulă vestimentară de la Wimbledon, în 2009, Roger Federer a dat de furcă când a purtat o jachetă brodată cu numărul 15 după ce a câștigat finala de simplu masculin de la Wimbledon împotriva lui Andy Roddick.
Numărul 15 de pe jacheta Nike personalizată făcea referire la cea de-a 15-a victorie de Grand Slam a tenismenului.
Unii au considerat că este prezumțios faptul că o jachetă a fost făcută pentru a celebra această realizare înainte ca meciul să se fi jucat.
În 2017, Venus Williams ar fi fost nevoită să își schimbe sutienul la jumătatea unui meci, când bretelele sale roz au fost observate în timpul jocului.
Ea și-a modificat lenjeria intimă în timpul unei pauze de ploaie din setul al doilea al meciului său victorios împotriva jucătoarei belgiene Elise Mertens.
Când a fost întrebată despre incident la conferința de presă de după meci, Williams și-a exprimat disconfortul de a discuta despre această situație.
“Ce sutien roz? Nu-mi place să vorbesc despre sutiene în conferințele de presă. Este ciudat”, a spus ea.
“Nu vreau să vorbesc despre lenjeria mea intimă. Este cam ciudat pentru mine. Vă las pe voi să faceți asta. Puteți vorbi despre asta cu prietenii voștri. Eu o să trec”.
Jucătoarea franceză de tenis de origine rusă Tatiana Golovin a devenit un subiect de conversație foarte discutat în timpul Campionatelor de la Wimbledon din 2007, datorită pantalonilor scurți roșii pe care a ales să-i poarte în timpul competiției.
Întrucât Golovin a purtat pantalonii scurți roșii înainte de actualizarea codului vestimentar din 2014, i s-a permis să îi poarte în timpul competiției.
“Ei au fost clarificați în prealabil cu arbitrul de către jucătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Wimbledon, potrivit Reuters.
“Pe baza faptului că sunt lenjerie intimă, nu trebuie să se conformeze regulii predominant albe”.
Cu toate acestea, regulile prevăd acum că lenjeria intimă purtată de jucători trebuie să fie preponderent albă.
Când a participat la turneul din 2008, Maria Sharapova a părut să facă mișto de codul vestimentar strict atunci când și-a dezvăluit ținuta pe teren.
Ea a purtat o pereche de pantaloni scurți cu un top în stil tux, care părea să facă referire la rigiditatea orientărilor privind ținuta de la Wimbledon.
Cu toate acestea, jucătoarea rusă de tenis a declarat că s-a inspirat din moda masculină pentru acest look.
“Este vorba de aspectul de smoching. Am fost foarte inspirată de moda masculină în acest an și de fiecare dată la Wimbledon vreau să fac ceva clasic și elegant”, a spus ea, potrivit Reuters.
Sue Barker, care a ajuns pe locul trei mondial în cariera sa de jucătoare profesionistă de tenis, a fost criticată atunci când a participat la Wimbledon, în 1977, din cauza lungimii tivurilor sale.
Rochiile ei au fost descrise ca fiind prea “riscante” la acea vreme.
Barker a ajuns până în semifinalele competiției din acel an, unde a pierdut în fața jucătoarei olandeze Betty Stöve.
Se spune că a fost atât de afectată de această înfrângere încât nu a putut suporta să se uite la finală.