Luxemburg, Singapore și Irlanda se află în fruntea unei liste în care teritoriile mici sunt devansate de cele mai mari și mai puternice. Dacă ar fi să ne gândim care ar fi cea mai bogată țară din lume, cu siguranță ne-ar veni în minte una dintre superputerile lumii, cum ar fi Statele Unite sau China. Cu toate acestea, în lista celor mai bogate țări din lume, publicată de Global Finance, marea majoritate sunt teritorii mici, cum ar fi Luxemburg, care se află în fruntea listei, urmat de Singapore, Irlanda, Qatar, Macao și Elveția.
La întocmirea listei pot fi luați în considerare mai mulți indicatori de bogăție, ceea ce face ca clasamentul să fie diferit. Într-un fel sau altul, produsul intern brut (PIB), PIB pe cap de locuitor sau venitul național brut (VNB) sunt întotdeauna incluse.
Acestea sunt cele mai bogate țări din lume
Calcularea PIB-ului pe cap de locuitor este cea mai frecventă modalitate de a face acest lucru, deoarece permite clasarea țărilor în funcție de bogăția lor și compararea lor între ele. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că PIB-ul pe cap de locuitor nu corespunde neapărat salariului mediu câștigat de o persoană în țara respectivă.
Calculul prin PIB este cel mai corect mod de a vedea și de a compara sănătatea financiară generală a unei țări, deși, atunci când se utilizează acest indicator, acesta plasează de obicei cele mai mari țări ca fiind cele mai bogate.
De exemplu, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), cele mai bogate zece țări din lume sunt următoarele:
Cu toate acestea, această listă nu seamănă deloc cu cea întocmită de Global Finance, unde țările mici sunt clasate deasupra marilor puteri.
Aceasta este probabil o întrebare pe care ne-o punem cu toții. Faptul că Luxemburg sau Irlanda sunt înaintea Statelor Unite sau a Chinei este destul de surprinzător. Dar există o explicație.
Unele dintre aceste țări, cum ar fi Luxemburg, Irlanda sau Elveția, sunt considerate paradisuri fiscale din cauza normelor fiscale guvernamentale care favorizează companiile străine. În plus, Luxemburg, care se află în fruntea listei, are o altă particularitate: are o proporție ridicată de lucrători transfrontalieri. Aceasta înseamnă că, deși contribuie la bogăția țării, nu sunt incluse în PIB-ul împărțit la numărul de locuitori, ceea ce îl face mai mare.
Un alt aspect care plasează aceste țări în top este reprezentat de sectoarele financiare sofisticate și de regimurile fiscale structurate, care atrag investiții străine și talente profesionale. Acest lucru este valabil pentru Luxemburg, Elveția și Singapore.
Altele, cum ar fi Qatar, Brunei și Emiratele Arabe Unite, au rezerve mari de hidrocarburi și alte resurse naturale profitabile.