Unul dintre rolurile cu care regretatul actor Ion Caramtru a rămas în memoria spectatorilor a fost cel interpretat în seria de filme de mare succes ”Liceenii”. Acesta a jucat rolul profesorului ”Socrate”. Despre rolul respectiv, dar și despre film și motivul pentru care a renunțat să mai joace acest rol povestea Ion C aramitru într-un interviu.
Binecunoscuta artistă Oana Sîrbu a cucerit generații întregi de români cu rolul interpretat în seria de filme ”Liceenii”, unde a jucat alături de celebrul Ștefan Bănică Junior. În film au jucat nume mari de pe scena artistică din țara noastră, printre care și regretatul actor Ion Caramitru, care i-a dat viață profesorului de filosofie Mihai Gavrilescu, alias ”Socrate”.
Cu acest rol pe care Ion Caramitru l-a interpretat în ”declarație de dragoste”, ”Liceenii” și ”Extemporal la dirigenție”, Ion Caramitru a cucerit generații de români. În următoarele două filme din seria ”Liceenii”, actorul nu a mai apărut.
Ce spunea Ion Caramitru despre rolul ”Socrate” din filmul ”Liceenii”. ”Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu”
Ion Caramitru a vorbit, la Digi FM, despre seria de filme ”Liceenii”, dar și motivul pentru care a renunțat să mai interpreteze rolul ”Socrate”.
„Am jucat în trei episoade și am refuzat să mai joc în următoarele două. Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu. Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi in picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte. Numai că structura intimă a poveștii e hai să ne facem că e adevărat. N-am încotro și trebuie să recunosc că un film despre liceeni, cu atât de lungă bătaie în timp și cu atâtea episoade, nu știu dacă se va mai face. Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci. Se reprogramează mereu și se uită toată lumea. Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: ”Vai, dar cât vă iubeam atunci!””, explica Ion Caramitru, notează click.ro.
Ion Caramitru a murit la 79 de ani
Scena artistică din România este în doliu după moartea actorului Ion Caramitru. Acesta a încetat din viață în data de 5 septembrie 2021, la spitalul Elias, unde se afla internat de câteva săptămâni. Ion Caramitru avea 79 de ani. Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” Bucureşti (promoţia 1964). A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Este preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii.
În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Ion Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii. În ceea ce privește viața personală, actorul Ion Caramitru a avut o căsnicie de 45 de ani cu o colegă de scenă, actrița Micaela Caracaș, în vârstă de 68 de ani. Din mariajul lor au rezultat trei băieți: Andrei, Ștefan și Matei. Cei trei băieţi ai cuplului au fugit de domeniul în care părinţii lor activează. Andrei (44 de ani) a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale, Ştefan, mijlociul, (39 ani) a ales să cânte în trupa “The Lefters” şi mezinul Matei (30 de ani) este inginer de sunet.