Cireșele sunt delicioase, ușor de mâncat, delicioase (am menționat deja asta?!), și scumpe. Indiferent de an sau de piață și de condițiile de mediu, cireșele sunt scumpe. Cât costă 1 kilogram de cireșe. De ce sunt cireșele atât de scumpe.
Cireșele au o recoltă de sezon scurt. Maturarea lor începe din 10 mai și se termină în 15 sau 20 iulie. Cireșele dulci sunt cultivate în principal în Grecia. Dintre diferitele zone de producție, sezonul cireșelor se desfășoară timp de 3-4 luni în lunile de vară. Acest lucru permite să existe o cerere mare, deoarece consumatorii știu că cireșele nu vor exista pentru mult timp.
Cu cererea mare, împreună cu toate costurile de creștere și de producție care implică aducerea cireșelor pe piață, aceștia pot percepe un preț mare pentru cireșe, deoarece oamenii le vor cumpăra în continuare.
Din 2011-12, producția de cireșe proaspete a crescut cu aproape 1,0 milioane de tone la 4,0 milioane în 2020/21, înregistrând doar 2 ani de scădere. Din cele 17 țări producătoare urmărite în baza de date USDA de producție, aprovizionare și distribuție (PSD) în această perioadă, 11 țări și-au extins producția.
China, Chile și Turcia se află în fruntea listei, cu creșteri medii de peste 30.000 de tone pe an. Cu toate acestea, șase țări au înregistrat o scădere a producției în această perioadă (Uniunea Europeană, Japonia, Kârgâzstan, Serbia, Ucraina și Statele Unite).
Cel mai important, Uniunea Europeană a fost cel mai mare producător în 2011-12, dar a fost depășită de Turcia în anul următor și de atunci și-a văzut producția scăzând cu 16%. Turcia și-a păstrat poziția principală, urmată de Uniunea Europeană și China. China se apropie din ce în ce mai mult de volumele UE, pe măsură ce continuă să se extindă și să-și îmbunătățească propria industrie.
SUA este al cincilea producător ca mărime. Având în vedere că suprafața nu se extinde, producția din SUA în această perioadă a variat între aproximativ 350.000 de tone și 500.000 de tone din cauza condițiilor meteorologice și de creștere variate.
Pentru 2021-22, exporturile globale sunt prognozate încă o dată, la 638.000 de tone.
Fructele sunt aduse prin import din Grecia, Iordania și Egipt, iar acest lucru se simte în buzunarul românilor.
În supermarket-urile din țara noastră, prețurile pot ajunge și la 90 de lei, iar în piețe sunt de doar 15 lei pe kilogram, adică de șase ori mai puțin.
Dacă prețul unul kilogram de cireșe este mare la începutul sezonului cald, în luna ianuarie se vindea o caserolă de cireșe de 250 de grame la prețul de 30 de lei. După un simplu calcul, am fi plătit pentru un kilogram de cireșe 120 de lei, potrivit playtech.ro.