Categorii: Lifestyle Timp liber

Calendar ortodox, lăsata secului, 14 iunie. Tradiții și obiceiuri înainte de postul sfinților apostoli Petru și Pavel

Luna iunie vine cu multe sărbători importante pentru creștin-ortodocși! Pe 7 iunie a fost prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, iar pe 29 iunie urmează să fie prăznuiţi apostolii Petru şi Pavel.

Înainte de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este lăsata secului, care anul acesta începe pe 14 iunie. Lăsatul secului marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce, înainte de începerea postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

De ce se sărbătoresc împreună Sfinţii Petru şi Pavel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu au o dată fixă, pentru că sărbătoarea se prăznuiește în funcție de Sfintele Paști.

Postul începe întotdeauna în prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Conform BOR, Sfinţii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

În antichitate, postul era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

De altfel, de Sfinţii Părinţi Petru şi Pavel sunt câteva zile în care s-a dat dezlegare la peşte. Aceasta înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă.

Tradiții și obiceiuri înainte de postul sfinților apostoli Petru și Pavel. Este bine ca credincioșii să mănânce pește, deoarece este ultimul aliment pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat.

Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu

De ce se mănâncă pește

Se spune că după Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat

Mai mult de atât, în primul secol, creștinii puneau simbolul peştelui pe case sau porţi.

Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă‘, explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva, notează România TV.

Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel marchează miezul verii şi perioada secerişului. Se spune că ziua de 29 iunie, denumită popular Sânpetru de vară, vine cu o serie de obiceiuri.

Sfântul Petru este responsabil cu starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.

Sfântul Petru plesneşte din bici și sar scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. În plus, celor care se îndepărteaza de credință, Sfântul Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora.

Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
Coloană de mașini la deschiderea noului tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO
Share
Publicat de
andreea
Tags: credinciosi grindina lasata secului obiceiuri sarbatoare sfintii Petru şi Pavel traditii