În timp ce excavau pe un șantier de construcție a ceea ce va deveni un parc industrial lângă Merida, în Peninsula Yucatan din Mexic, arheologii au descoperit ruinele unui oraș antic Maya plin de palate, piramide și piețe. Arheologii mexicani au descoperit ruinele a ceea ce ei cred că a fost un vechi oraș mayaș într-un complex industrial de la periferia orașului Merida
Un vechi oraș mayaș ocupat între anii 600 și 900 d.Hr. a fost descoperit în urmă cu patru ani în mijlocul pădurilor tropicale joase din statul Yucatan din sud-estul mexican.
Situl arheologic, numit Sheol, are caracteristici ale stilului arhitectural mayaș, potrivit arheologilor, comune în sudul Peninsulei Yucatan, dar rar în regiunea Mérida.
„Credem că aici trăiau peste 4.000 de oameni”, a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care au condus săpăturile orașului, despre care se estimează că a fost locuit între anii 600 și 900 d.Hr.
„Au fost oameni de diferite clase sociale… preoți și funcționari care locuiau în aceste palate mari, și erau și oameni obișnuiți care locuiau în clădiri mici”, a spus Peraza.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, mormintele din apropiere ale adulților și copiilor, care au fost îngropate cu unelte de obsidian și silex, ofrande și alte bunuri.
În zonă au fost descoperite și rămășițe de viață marină, ceea ce indică faptul că orășenii și-au completat dieta bazată pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.
Xiol a fost descoperit după ce a început construcția unui parc industrial. Construcția acestuia va continua, deși s-au păstrat vestigii arheologice, potrivit proprietarilor terenurilor.
„Odată cu timpul, dezvoltarea urbană din regiune s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distruse… dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat”, a spus Peraza.