Începerea noului an școlar nu este văzută cu ochi buni de specialiști, care susțin că în perioada următoare numărul infectărilor cu coronavirus va crește semnificativ. Școala va începe pe 14 septembrie.
Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a vorbit despre problemele care ar putea apărea odată cu revenirea elevilor pe băncile școlii. Doctorul a precizat că nu exclude o creștere a numărului de infectări cu COVID-19.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.298 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus, pe teritoriul țării noastre.
Virgil Musta a ținut să atragă atenția profesorilor și elevilor că trebuie să respecte la sânge îndrumările autorităților.
‘Sunt de părere că școlile trebuie să înceapă. Evident, totul trebuie să se desfășoare în conformitate cu situațiile din teritoriu. E inutil să amintesc că acolo unde cazurile la nivel de localitate sunt masive, elevii nu trebuie să meargă la școală, însă părerea mea este că nu trebuie să ne ferim să îi trimitem la cursuri acolo unde se poate.
Ghidul întocmit în aceste zile de către autorități trebuie urmat, pentru că respectarea regulilor s-a dovedit mereu un drum corect. Ne aflăm într-o perioadă de relaxare, iar acest lucru s-a văzut în creșterea numărului de cazuri la nivel național, dar nu trebuie să ne speriem. Respectăm indicațiile și ajungem la rezultatul dorit. Avem exemplele statelor occidentale unde s-a început școala. Cred că elevii din România pot urma regulile fără probleme. Vorbim aici de distanțare socială, de igiena impusă’, spus dr. Virgil Musta, scrie bzi.ro.
De asemenea, specialistul avertizează că virusul nu va dispărea peste noapte și că trebuie să învățăm să funcționăm cu el.
‘Sunt de acord cu reluarea cursurilor, dar în acele condiții speciale. Școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară. Gândiți-vă ce ar însemna ca elevii unde nu se poate face școală pe calculator să nu meargă la cursuri. Avem nevoie de copii educați. Școala e esențială. Trebuie să învățăm să funcționăm cu aces virus. Să nu ne facem iluzii că va dispărea peste noapte, în schimb să facem în așa fel încât să realizăm că pericolul există și e mare. Relaxarea trebuie înțeleasă corect!’, a mai declarat dr. Virgil Musta.
Pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus, profesorii nu vor mai intra în sălile de curs cu catalogul. Astfel, aceștia vor folosi agende personale pentru a nota elevii și să treacă în catalog notele și absențele abia la sfârșitul orelor.
‘Catalogul poate fi completat și după ce își încheie profesorul activitatea didactică, după cele 2-3 ore pe care le are la diferite clase. Poate merge în cancelarie și poate să treacă notele sau absențele elevilor din ziua respectivă. De asemenea, fiindcă în această perioadă a suspendării cursurilor, am experimentat și condica electronică și catalogul electronic, în felul acesta, profesorii – și școala, de fapt, ar putea să realizeze un catalog electronic sau o condică electronică și acolo profesorul să treacă toate aceste aspecte’, a explicat Ministrul Educației, Monica Anisie, la Digi24.
‘Vor fi câte două pauze pe oră, astfel încât copiii să poată ajunge la toaletă fără să se aglomereze. Orarul nu va mai cuprinde, la gimnaziu și liceu, decât 2-3 materii, predate intensiv, urmate de alte 2-3 materii’, a mai adăugat aceasta.