Pe măsură ce planeta va continua să se încălzească, schimbările climatice pot declanșa un fenomen climatic denumit El Niño.
Dacă încălzirea globală se va accentua, trebuie să știm cât mai multe despre efectele acestui fenomen străvechi care ne va lovi în viitor.
Cele mai recente cercetări în legătură cu fenomenele meteorologice arată o potențială revenire a unui vechi sistem în Oceanul Indian.
El Niño este un sistem meteorologic caracterizat prin apă neobișnuit de caldă în Oceanul Pacific și Ecuador. În plus, este exemplificat prin secetă în Australia și ploi abundente în America de Sud, el devenind deja tot mai periculos ca urmare a schimbărilor climatice.
Un nou studiu arată că creșterea temperaturii apei în Oceanul Indian ar putea indica o potrivire cu fenomenul climatic El Niño, începând cu anul 2050. Acest lucru ar corespunde cu modul în care obișnuiau precipitațiile să afecteze regiunile în ultima perioadă de gheață, cu aproximativ 21.000 de ani în urmă.
‘Cercetările noastre arată că creșterea sau scăderea temperaturii medii globale la doar câteva grade determină Oceanul Indian să funcționeze exact la fel ca celelalte oceane tropicale, cu temperaturi de suprafață mai puțin uniforme în ecuator, cu un climat mai variabil și cu un El Niño propriu’, a comentat savantul climatic Pedro DiNezio, de la Universitatea Texas din Austin.
DiNezio și colegii săi au analizat 36 de modele climatice diferite. Acestea au fost folosite pentru a analiza modul în care încălzirea din trecut ar putea schimba condițiile meteorologice din jurul Oceanului Indian.
În prezent, Oceanul Indian observă mici schimbări ale temperaturilor de la an la an.
‘Suntem siguri că riscurile acestor evenimente extreme sunt din ce în ce mai mari, pe măsură ce pompăm mai mult CO2 în atmosferă și, cu siguranță, va avea un impact inegal asupra țărilor din tropice. Încălzirea cu efect de seră creează o planetă care va fi complet diferită de ceea ce știm astăzi sau de ceea ce știam în secolul XX’, a mai adăugat Pedro DiNezio.
De fapt, studiul arată că temperaturile în creștere afectează Oceanul Indian în același mod în care au făcut ghețarii în urmă cu zeci de mii de ani, provocând oscilații mai extreme în condițiile meteorologice actuale.
Sursa: sciencealert.com