Trecerea la ora de iarnă din 2019, care se va face în această noapte, poate afecta anumite persoane. Pentru ca organismul uman să se obișnuiască după schimbare, e nevoie să treacă cel puțin două săptămâni.
Schimbarea orei reprezintă un motiv de stres în plus pentru oameni și poate afecta destul de serios organismul, în special în cazul copiilor și vârstnicilor. De altfel, acesta este motivul principal pentru care Comisia Europeană dorește să renunțe la modificările de fus orar.
„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, spune medicul Valentina Boboc pentru Digi 24.
Și psihologii cred că trecerea la ora de iarnă poate afecta anumite persoane.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a declarat Mihaela Săhlean, psiholog.
În următorii doi ani, țările membre ale Uniunii Europene vor decide dacă vor să renunțe la schimbarea orei, apoi rezultatul final se va hotărî prin vot.