Categorii: Știri

Totul despre alergia la ambrozie. Cauze, simptome și tratament

Una dintre cele mai răspândite alergii din România și nu numai, alergia la ambrozie provoacă simptome foarte supărătoare în perioada de vară și chiar de toamnă, atunci când această plantă înflorește.

Conform statisticilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global 1 din 4 persoane suferă de o formă de alergie. În plus, numărul celor alergici crește vertiginos, în 2020 estimându-se că 1 din 2 persoane va avea cel puțin o alergie. 

Alergia la ambrozie. Cauze, simptome și tratament

Alergia este o reacție anormală, exagerată a corpului față de o substanță sau față de o clasă de substanțe, numite alergeni, care, de obicei, sunt inofensive pentru cei mai mulți dintre oameni.

Expunerea la polenul de ambrozie poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică și astm alergic. Simptomele pot fi foarte deranjante, oscilând de la strănut, congestie nazală, mâncărime nazală până la mâncărime auriculară și în cerul gurii. În anumite cazuri, alergia la ambrozie se poate manifesta și prin umflarea și înroșirea ochilor, pierderea parțială sau totală a mirosului, dureri de cap și de urechi, oboseală cronică, somnolență și stare generală de rău. 

Reacția alergică se poate confunda cu o răceală, însă diferența este că în cazul alergiei la ambrozie cei afectați nu fac febră și au simptome mai puternice decât cei răciți. În plus, dacă se administrează medicamente pentru răceală, iar starea nu se ameliorează, și dacă ai mai avut astfel de simptome și în trecut, cel mai probabil te confrunți cu o alergie. 

O vizită la medic va lămuri tipul de alergie pe care îl ai, în urma a două tipuri de teste, cutanate și de sânge. 

Testele cutanate sunt cele mai utilizate și cu ajutorul lor se poate diagnostica alergia față de anumite alimente, medicamente, dar și față de polenul ambroziei și a altor plante iritante. În anumite cazuri, e nevoie să fie efectuate și teste sangvine, cu ajutorul cărora se identifică anticorpii pe care organismul îi secretă ca răspuns la prezența unui alergen. 

În ceea ce privește tratamentul pentru alergia la ambrozie, acesta poate fi medicamentos sau nemedicamentos. 

Cei mai mulți medici alergologi recomandă utilizarea spray-urilor nazale anti-inflamatoare, grație eficacității mai bune decât cea a altor opțiuni de tratament. Spray-urile acționează direct la sursă pentru ameliorarea celor mai multor dintre simptome, nu produc somnolență și se pot achiziționa și fără prescripție medicală. Pentru a trata simptomele produse de eliberarea de histamină, antihistaminicele orale sunt eficiente și te vor scăpa de strănut, mâncărimi la nas sau la ochi, însă nu au un efect asupra nasului înfundat. Unii specialiști recomandă utilizarea antihistaminicelor doar în cazul persoanelor cu alergie ușoară sau intermitentă. 

Primele imagini cu Florin Piersic, după ce s-a retras la mănăstire. E de nerecunoscut!
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV

O altă opțiune pentru ameliorarea alergiei la ambrozie o reprezintă decongestionantele nazale, care desfundă rapid nasul și ajută la dispariția secrețiilor nazale. Medicii avertizează că acestea pot fi utilizate o perioadă scurtă de timp, de 5-7 zile, pentru că în caz contrar pot agrava congestia nazală. 

Când apare ambrozia și cum arată această floare

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae. Ambrozia provine din America de Nord și din America de Sud, de unde s-a răspândit în Europa, și produce cantități mari de polen, fiind unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alegice („febra fânului”). 

În România, polenizarea ambroziei are loc de la începutul lunii august (uneori chiar de la mijlocul lunii iulie) până toamna târziu, când vremea devine răcoroasă. În ultimii ani, încălzirea globală a accentuat producția de polen a acestei plante. Concentraţia maximă este prezentă în primele ore ale dimineții, atunci când bate vântul, și în primele ore după ploaie, atunci când se usucă și este ridicat de pe sol de către curenții de aer.

Frunzele sunt lobate, de culoare gri-verde sau argintiu, și produc inflorescențe în formă de spic, verde gălbui, de formă discoidală și de aproximativ 3 mm în diametru. Florile feminine sunt albicioase și sunt situate mai jos decât cele masculine.

Ambrozia preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, și crește în mod spontan pe marginea drumurilor, în culturile de cereale, în grădini, dar și în zonele lăsate în paragină, de aceea fiind numită și iarba pârloagelor. 

Cum pedepsește statul proprietarii de terenuri cu ambrozie

Potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, persoanele fizice și firmele care au terenuri sunt obligate să ia măsuri pentru eradicarea plantei. Astfel, ambrozia trebuie cosită, smulsă sau erbicidată până pe 30 iunie, în fiecare an. În caz contrar, proprietarii terenurilor riscă amenzi usturătoare, în cazul firmelor între 5.000 și 20.000 de lei, iar pentru persoanele fizice de la 750 până la 5.000 de lei. 

Pentru a verifica dacă s-au luat măsuri pentru combaterea ambroziei, autoritățile desfășoară două valuri de controale. Primul are loc între 1 și 15 iulie și se poate finaliza cu avertismente, iar al doilea, care se desfășoară de pe 16 pe 31 iulie, vine cu amenzi. În plus, dacă se vor semnala focare de infestare cu ambrozie, pot avea loc controale suplimentare. 

 

FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Share
Publicat de
-
Tags: alergia la ambrozie alergie la ambrozie simptome ambrozie amenzi ambrozie tratament alergie ambrozie