Categorii: Știri Stiri Romania

Rețete neobișnuite pentru micul dejun din întreaga lume

Știm că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar asta înseamnă că este întotdeauna cea mai interesantă? Categoric nu. Lasă cerealele în dulap și lasă creativitatea din bucătărie să curgă. Este posibil ca unele dintre aceste feluri de mâncare pentru micul dejun să nu se potrivească gusturilor tuturor, dar vă recomandăm să le acordați fiecăruia cel puțin o șansă corectă.

De mult timp, ideea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și că nu trebuie ratat este populară în întreaga lume, chiar dacă cei care oferă astfel de sfaturi nu le urmează întotdeauna. Cercetări științifice recente au pus la îndoială această idee, indicând că beneficiile consumului micului dejun pot varia în funcție de o serie de factori, cum ar fi stilul de viață al unei persoane și natura micului dejun în sine. fiecare are, desigur, micul dejun preferat sau ideal, dar, din când în când, este distractiv să încerci ceva diferit. Poate deveni un pic plictisitor atât să pregătești, cât și să mănânci aceeași mână de preparate pentru micul dejun zi de zi, ani la rând.

Pentru a agita lucrurile, iată cinci mic-dejunuri din întreaga lume care sunt susceptibile de a fi deosebit de diferite de tot ceea ce este obișnuit un expat mediu.

Waakye – Ghana

Pentru mulți oameni, ideea de a mânca orez la micul dejun ar putea părea puțin ciudată, dar waakye este un fel de mâncare foarte popular la micul dejun în Ghana. Este o combinație de orez și fasole care se prepară adesea acasă, dar acum este cel mai des întâlnită ca mâncare de stradă. De la a fi un favorit regional în partea de nord a țării, acest fel de mâncare simplu a ajuns să fie popular în toată Ghana, precum și în unele țări vecine. Există multe versiuni diferite de waakye, unele ușor condimentate, iar altele intens condimentate. Uneori, orezul și fasolea sunt gătite separat și apoi combinate, dar cel mai adesea sunt fierte împreună. Unele versiuni de waakye includ carne împreună cu orezul și fasolea, dar cele mai simple rețete implică doar orez, fasole, sare și o mână de condimente. Felul de mâncare este aproape întotdeauna uscat și se servește de obicei cu un sos picant de piper, precum și cu o tocană de carne, ouă fierte, pește prăjit și/sau kelewele (chipsuri de plantain picante).

Vegemite pe pâine prăjită – Australia

Marmite este un fel de simbol britanic, dar extractul lipicios de drojdie este la fel de popular – și la fel de polarizant – și în Australia. De fapt, în timp ce cel mai popular mic dejun în Marea Britanie este “full English” și variațiile acestuia, singurul mic dejun cu adevărat popular (dar în niciun caz universal iubit) în Australia este probabil Marmite pe pâine prăjită. Vegemite, despre care se spune că are un gust ușor diferit de cel britanic, care nu are prea multă dulceață și este mai intens în aromele sale de drojdie și gust picant. Iar în cazul în care le urăști pe amândouă, gândește-te că s-ar putea să nu fi găsit încă modul corect de a-l mânca.

 

 

Khash – Armenia

Khash este un fel de supă armeană – nu orice fel de supă, ci o delicatesă festivă în timpul iernii. Supa se prepară prin fierberea picioarelor de vacă sau de capră (uneori împreună cu capul și măruntaiele) toată noaptea, fără sare sau condimente. Dimineața, bulionul gros rezultat este servit fierbinte, iar fiecare persoană îl asezonează după propriul gust, adăugând sare, usturoi și suc de lămâie, precum și ardei, ridichi, verdețuri, brânză și lavash uscat și fărâmițat.

Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media

În mod tradițional, o masă khash nu este un simplu mic dejun, ci o ceremonie destul de elaborată. Există o mulțime de convenții care însoțesc consumul de khash, inclusiv una care spune că trebuie să îl mănânci doar în lunile care au litera “r” în nume. Una dintre cele mai importante convenții, însă, este aceea de a-l consuma cu vodcă. Consumul de vodcă în sine este însoțit de trei toasturi tradiționale și, de obicei, de alte câteva toasturi spontane.

O altă tradiție, mai ales la mâncătorii “experimentați” de khash, este aceea de a mânca cu mâinile, separând carnea de bulion și folosind lavash ca un fel de lingură. Mulți oameni evită, de asemenea, să ia cina în seara precedentă, pentru a-și face poftă de mâncare și pentru a se asigura că au suficient spațiu pe burtă pentru o cantitate generoasă de khash. În mod clar, acesta este un mic dejun care necesită mult timp – pentru a planifica, a pregăti și a mânca – și, cu toată vodca și toastul, este, de asemenea, un mic dejun pe care vi-l puteți permite doar în weekend.

 

Congee de orez – Thailanda

Iată încă un fel de mâncare pentru micul dejun pe bază de orez – acesta este un congee de orez cu chifteluțe de porc și alte câteva ingrediente variabile. Congee de orez este un fel de terci care este popular în multe părți ale Asiei, existând multe variante locale ale acestuia. Versiunea thailandeză este cunoscută sub numele de joke (uneori ortografiat chok) și este o mâncare stradală populară. A fost descris ca fiind înlocuitorul thailandez al fulgilor de porumb și al laptelui și este consumat în principal la micul dejun. Pe lângă chifteluțele de porc, alte elemente care pot fi adăugate în congee includ tăiței prăjiți crocanți, ficat tocat, ceapă de primăvară tocată, usturoi, ghimbir, murături, o baghetă de pâine prăjită cunoscută sub numele de youtiao și un ou. Oul este de obicei crud și se gătește ușor cu căldura glumei în sine, după ce a fost servit.

 

Katogo – Uganda

Katogo este un fel de mâncare tradițională pentru micul dejun în Uganda, o combinație de mai multe ingrediente, dintre care cele mai comune sunt bananele, fasolea, alunele și carnea de vită. Bananele sunt un soi local specific, cunoscut sub numele de matoke, iar carnea include adesea organe comestibile, în special măruntaie și turtă dulce. Organele comestibile sunt folosite pentru a face un sos cunoscut sub numele de byenda, în care se fierb bananele decojite. Alte ingrediente includ mazăre și verdețuri, iar printre înlocuitorii bananelor se numără cartofii irlandezi și cartofii dulci. În mod tradițional, katogo este consumat împreună cu un sortiment de verdețuri fierte la aburi și suc de fructe.

FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?