Categorii: Știri Stiri externe Viral

Rechinii echipați cu camere de luat vederi ajută la dezgroparea unei descoperiri rare

Cercetările conduse de ONG-ul american Beneath the Waves au descoperit cea mai mare pajiște de iarbă marină din lume: este de mărimea Andaluziei. “Cu scufundările scafandrilor am acoperit doar 5% din zonă, așa că ar fi fost imposibil fără datele furnizate de rechini”.

Cercetările efectuate de ONG-ul american Beneath the Waves, care a atașat senzori de geolocalizare și o cameră de 360 de grade la o serie de rechini-tigru aleși manual, au descoperit cea mai mare pajiște de iarbă marină din lume. Aceasta este situată în Insulele Bahamas, la o adâncime cuprinsă între 10 și 15 metri, și acoperă o suprafață de 92.000 de kilometri pătrați, o suprafață similară cu cea a Andaluziei. Descoperirea deschide posibilitatea de a folosi și alte animale marine pentru a explora în continuare oceanele.

Pajiștile de iarbă de mare sunt un aliat important în combaterea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului, principalul gaz cu efect de seră. De asemenea, acestea sunt esențiale pentru habitatele speciilor marine și acționează ca apărători de coastă împotriva eroziunii, furtunilor și tsunami-urilor.

Ce arată studiul

Potrivit El País, cel mai mare dușman al pajiștilor sunt ancorele iahturilor care ancorează deasupra lor, așa cum se întâmplă în Spania cu posidonia în timpul verii.

“Această lucrare oferă dovezi ale lacunelor majore de cunoaștere a ecosistemului oceanic, ale beneficiilor parteneriatului cu animalele marine pentru a aborda aceste lacune și subliniază sprijinul pentru protejarea rapidă a puțurilor de carbon din oceane”, se arată în studiul publicat în revista Nature Communications.

 

Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

De ce au folosit rechini

Cercetătorii au ales rechinii din mai multe motive. În primul rând, rechinii-tigru ajută la menținerea pășunilor prin prădarea speciilor erbivore care, dacă ar fi prea multe, ar putea diminua suprafața plantelor oceanice. Pe de altă parte, atunci când se hrănesc cu broaște țestoase verzi (hrana lor preferată), rechinii își petrec 72% din timp patrulând pe fundul mării, înotând aproximativ 70 de kilometri pe zi.

Fără rechini, cercetarea ar fi fost imposibilă. Carlos M. Duarte, profesor de științe marine la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (Arabia Saudită), a declarat: “Cu scufundările scafandrilor am acoperit doar 5% din zonă, așa că ar fi fost imposibil fără datele furnizate de rechini.

Dar nu este ușor să le prinzi și să le filmezi: “Sunt animale periculoase care provoacă moartea, mai ales dacă sunt în pericol sau stresate”, spune Duarte. Cercetătorii au descoperit că rechinii-tigru traversau aceste pajiști, așa că au decis să instaleze 15 dispozitive, dintre care opt erau dispozitive de măsurare a poziției, a temperaturii și a altor parametri, iar celelalte șapte erau camere de luat vederi.

 

Acest lucru “nu ne face să arătăm foarte bine și este un semn clar al slabei cunoașteri a oceanului”, spune Austin Gallagher, cercetător șef și director executiv al BTW. Potrivit lui Duarte, este timpul să reflectăm asupra motivelor pentru care această pășune, cu o întindere atât de mare, “ne-a scăpat în secolul XXI, având o adâncime de doar 10-15 metri”.

FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal