Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a dezvăluit că ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine predominantă peste tot.
Drept urmare, județele țării sunt monitorizate şi unde se impun măsuri locale sau zonale de carantină acestea vor fi luate. Dacă acestea nu vor fi respectate, Arafat a afirmat că se va ajunge la măsuri mai drastice pe plan naţional.
”Trebuie să se înţeleagă peste tot în mâna noastră stă dacă continuăm să creştem incidenţa şi să trebuiască să luăm măsuri de limitare a circulaţiei. De noi depinde acest lcuru. Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”, a afirmat Arafat la Digi24,
”Dacă contiună creşterea acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm vm ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.
Capitala a depășit rata de incidență de 3 la mie și a intrat în scenariul roșu. De asemenea, Timișoara și patru comune din apropiere – Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița – intră în carantină, a decis sâmbătă, 6 martie, Consiliul Județean pentru Situații de Urgență. Pentru două dintre comune este vorba de o prelungire a măsurii de carantinare.
Tulpina sud-africană a fost identificată în România. Este vorba despre două cazuri de infectare la bolnavi din București și Pitești. Aceste două tulpini din Africa de Sud au fost identificate în laboratorul unei clinici private din Capitală, unde au fost secvențiate 93 de probe.
„Era de așteptat să circule și în România această tulpină, pentru că avem informații că în anumite țări din Europa e deja în circulație. Este o tulpină care pune probleme. Dacă vorbim de modul în care vaccinurile pe care le avem în România, sunt eficiente și da, știm că Moderna are studii care confirmă eficacitatea.
La Pfizer sunt date despre efecte cu o scădere ușoară a eficienței, dacă vorim de forme asimptomatice. Și Astra Zeneca e eficient, pentru că există o protecție pentru formele severe de boală și în cazul infectării cu această tulpină, asta înseamnă că pacienții vaccinați cu Zeneca nu vor face forme de boală care să le pună viața în pericol și asta este cel mai important”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, la DIGI24.