Manfred Steiner a avut o carieră de succes și productivă ca medic, ajutând generații de studenți la medicină să învețe despre hematologie. Dar tot timpul, a avut un sentiment că ar trebui să facă altceva: să studieze fizica. La vârsta de 89 de ani, el și-a îndeplinit în sfârșit acel vis, obținându-și doctoratul în fizică la Universitatea Brown. Iată povestea sa virală care a făcut înconjurul lumii.
Cine este Manfred Steiner? Este un bărbat în vârstă de 89 de ani care tocmai și-a luat un doctorat în fizică. Deși cariera sa profesională de medic a avut succes, ca specialist și ca profesor, nu a renunțat niciodată la dorința de a obține un al treilea doctorat la Universitatea Brown, în statul Rhode Island, Statele Unite.
Medicul născut în orașul Viena, Austria, a susținut că se simte „pe vârful lumii”, după ce și-a obținut doctoratul în fizică.
„Este al treilea doctorat al meu, dar pe acesta îl prețuiesc foarte mult.”, a spus Steiner.
„Sunt într-adevăr pe vârful lumii”, a spus Steiner într-un comunicat de presă, în timp ce acesta și-a anunțat susținerea cu succes a disertației sale.
Manfred Steiner s-a născut la Viena și a avut într-adevăr o lungă carieră în medicină, unde a obținut un doctorat. De-a lungul ilustrei sale cariere medicale, pasiunea lui pentru fizică nu s-a diminuat niciodată.
Dragostea pentru fizică a stăpânit-o de la o vârstă fragedă.
„Întotdeauna am avut acest vis”, a spus Steiner pentru NPR.
Steiner a crescut la Viena. Acesta era adolescent când s-a încheiat al Doilea Război Mondial. Până atunci, era fascinat de fizică. La sfatul familiei sale, a decis să urmeze în schimb o carieră medicală. Însă, în timpul studiilor sale la Viena, încă era atras de fizică.
„Când eram student la medicină la începutul anilor ’50, obișnuiam să mă furișez în Institutul de fizică, care era foarte aproape de școala de medicină”, a spus el, „și ascultam câteva discuții acolo pentru că eram foarte interesat de fizica cuantică”.
Când Steiner s-a mutat definitiv în SUA de la Viena, s-a concentrat pe medicină și hematologie, formându-se la Universitatea Tufts și MIT. Apoi a devenit profesor la Brown și a condus secția de hematologie a școlii de medicină a universității.
Abia după ce Steiner s-a retras din cariera sa în medicină în 2000, a reușit în sfârșit să ia cursuri la MIT.
Acesta voia să facă ceva pentru a-și menține mintea ageră, făcând unul sau două cursuri pe semestru, dar până în 2007 îndeplinise toate cerințele pentru a intra la master și apoi a fost admis la programul de doctorat. Căutând un îndrumător pentru lucrare, el s-a apropiat de teoreticianul materiei condensate Brad Marston.
Fizicienii care au lucrat cu Steiner spun că ultima sa realizare este inspiratională. La rândul său, Steiner lucrează la publicarea unei versiuni a disertației sale (aceasta are peste 150 de pagini) și dorește să-și continue cercetările.
“Nu am nevoie de un laborator. Am nevoie doar de un computer, de hârtie și creion.”
Când s-a retras în sfârșit din acea carieră, în 2000, a decis să se concentreze pe fizică , așa cum și-a dorit întotdeauna, deși la vârsta sa înaintată și în plină pandemie de COVID-19 este mult mai greu de realizat.
„Au fost probleme medicale la mijloc care au fost foarte grave. Dar, din fericire, sunt aici acum și am depășit aceste probleme”, și-a amintit el despre doctorat. După ce a cucerit ceea ce și-a dorit atât de mult, a dedicat un mesaj următoarelor generații: „Toți tinerii, dacă aveți un vis, urmați acel vis. Dacă nu funcționează, puteți face altceva. Dar mai întâi, urmează-ți visul”, a spus el .