Categorii: Știri

Povestea fascinantă a primului observator seismic din lume. Este una dintre cele mai mici clădiri protejate din Europa

O clădire minusculă din piatră din anii 1870 – etichetată pe hărți drept – Earthquake House – este unul dintre cele mai vechi seismometre din Marea Britanie. Clădirea a fost primul observator seismic din lume.

Satul pitoresc Comrie  este cunoscut că este afectat de cutremure ocazional și ca atare, a avut o istorie lungă a celor care vin aici pentru a studia fenomenul.

Și tocmai acest fapt a dus la înființarea Earthquake House, o mică clădire fermecătoare din piatră, cu acoperișul piramidal, creată pentru a găzdui primul seismometru modern din lume.

Primul observator seismic din lume

Găsit într-un câmp la vest de oraș, a fost construită aproape de locul unde a fost înregistrat primul cutremur major britanic încă din 1597.

Aici a avut loc cel mai mare dintre toate cutremurele cunoscute din Comrie – care a fost resimțit în toată Scoția – în 1893 (deși a fost uriaș – de 4,8 pe scara Richter).

În urma acestui eveniment izbitor (aproximativ 7300 de seisme au fost înregistrate în anii 1830), pionierii Comrie au creat primul seismometru modern din lume în 1840.

Explicația

După formularea teoriilor privind plăcile tectonice în anii 1950 și 1960 a fost oferită o explicație completă.

James Melville a consemnat în jurnalul său un cutremur resimțit în Perthshire în iulie 1597. Primul șoc înregistrat de Comrie a fost în 1788. Rev. Taylor & Gilfillan au documentat mișcările, zgomotele și tremurul ciudate de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Moartea nu există și este doar o iluzie, potrivit experților în fizică cuantică. Ce se întâmplă, de fapt, la sfârșitul vieții
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape

Odată cu „Marele Cutremur din 1839”, The Comrie Pioneers a început să țină evidențele seismelor.

Pe măsură ce dovezile s-au acumulat, a devenit clar că acestea erau rezultatul mișcării unor fracturi mari în scoarța terestră numite falii.

Una dintre cele mai mici clădiri protejate din Europa

După începutul secolului al XX-lea, clădirea a început să devină redundantă, pe măsură ce o tehnologie mai bună și mai avansată a fost creată în altă parte a țării.

A căzut rapid în paragină, iar oamenii au uitat de remarcabila clădire.

Cu toate acestea, în 1977, Earthquake House a fost desemnată ca o clădire de interes istoric deosebit, iar în anii 1980, o echipă de la British Geological Survey a decis să ajute consiliul local după ce au decis să o revigoreze și să instaleze echipamente moderne.

Renovată și restaurată, au fost adăugate ferestre pentru a permite vizitatorilor curioși să privească și să vadă seismometrele mai vechi și mai noi în acțiune.

Una dintre cele mai mici clădiri protejate din Europa, este acum o atracție turistică în sine, cu oameni care călătoresc din toată Marea Britanie pentru a o vizita.

FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
Cum poți păcăli noile RADARE PE TREPIED ale Poliției? Câte amenzi vor da / oră? - VIDEO