Epidemiologul Octavian Jurma vine cu o statistică sumbră. O persoană moare la fiecare 3 minute, iar cele mai recente date arată că România va depăşi, în curând, pragul de 50.000 de decese de la începutul pandemiei, în contextul în care țara noastră a înregistrat în ultima săptămână 3,072 de decese cauzate de COVID. Medicul a constatat că au fost atinse noi recorduri.
Potrivit unei statistici COVID de săptămâna trecută, au fost constatate noi recorduri.
„3,072 de decese într-o singură săptămână. Moartea seceră acum românii cu o viteză de 1 deces la 3.3 minute [oficial], 439 decese pe zi și 13.367 decese pe lună. Și asta doar în acestă săptămână! Săptămâna viitoare vom mai adăuga 3.000 de decese și vom depăși pragul total de 50.000 de morți de la începutul pandemiei. Mare majoritatea orașelor din România au o populație mai mică de 50.000 de suflete”, scrie în analiza făcută de Octavian Jurma.
Epidemiologul spune că numărul foarte mare de decese a depășit bilanțul altor tragedii.
„Este echivalentul a 45 de tragedii Colectiv din 2015, 3 revoluții din 1989, 2 cutremure din 1977 și 1 atac terorist ca cel din 9.11 în SUA”, a calculat Jurma.
Tragedia putea fi prevenită de autorități, iar unul dintre factori ar fi fost vaccinarea și prevenirea fake news-ului împotriva imunizării.
„Iar pentru fiecare român ucis, mai sunt zece vindecați, dar schilodiți, care adesea nici măcar nu înțeleg ce li se întâmplă și cât de mare este prețul minciunii care i-a ținut departe de vaccin. Ce au aceste morți în comun cu cele de la Colectiv? Puteau fi prevenite de autorități”, a precizat Octavian Jurma.
România a înregistrat în ultimele 24 de ore 6.993 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Totodată, față de bilanțul anterior, au fost raportate 322 de noi decese asociate COVID-19, dintre care 11 anterioare. Până astăzi, 48.073 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat.
Epidemiologul Octavian Jurma a criticat, recent, estimările INSP privind valul patru al pandemiei, potrivit cărora s-a anunțat o medie 1.500 de spitalizări zilnice. Cercetătorul Octavian Jurma a criticat dur modul în care INSP a evaluat situația sanitară din România.
„Cum să spui că vom avea ”cel mult 900 de cazuri pe zi”?! De astea spun: fie incompetență, fie încercau să justifice prin date nevoia de a se continua măsurile de relaxare (…) În primul rând, declarația este o declarație de incompetență completă, spun asta cu toată răspunderea.
Eu am demonstrat (și fac asta pe pagina mea) că pandemia, odată ce intră în zona de creștere exponențială, devine atât de predictibilă încât poate fi folosită ca unealtă de predare a matematicii în clasele de școală generală, pentru că aici nu discutăm de formule complexe”, a precizat Jurma pentru Spotmedia.ro.