Din ce în ce mai mulți oameni din Japonia resping căsătoria și viața de familie. Femeile care încă visează la o zi în rochia de mireasă se pot căsători cu ele însele. „A te căsători și a purta o rochie de mireasă pot fi două lucruri complet diferite”.
Mireasa poartă o rochie de mireasă pompoasă, albă și o coroniță strălucitoare pe cap. Părul și machiajul ei sunt perfecte pentru ziua ei cea mare. Ea radiază fericită în cameră. Nu există mire, se căsătorește cu ea însăși. Și nu este singură în asta. Așa-numitele „nunți solo” pentru femei sunt o tendință în creștere în Japonia.
Agențiile de turism și studiourile foto vând nunta unică ca pachet de experiență: rochia de mireasă, buchet de flori, coafura și o ședință foto finală cu album foto sunt de obicei incluse în preț. În funcție de ofertă, există și o plimbare cu o limuzină și o noapte de cazare. Preturile incep de la 2000 euro. Pentru clienți, este vorba despre experiență, memorie și stima de sine.
Ea a creat serviciul „pentru a încuraja femeile să aibă sentimente pozitive despre sine”, a spus ea pentru BBC Yukiko Inoue, șeful „Cerca Travel”. În timp ce ideea neobișnuită a fost privită inițial cu scepticism, cererea a crescut constant de-a lungul anilor.
Nunțile sunt rezervate nu numai de cei singuri, ci și de femeile căsătorite sau divorțate care au ales să nu participe la petrecerea de nuntă atunci când s-au căsătorit sau care au fost nemulțumite de ceremonie ulterior. Asistentul medicului Sayaka Takimoto spune într-un reportaj al „China Daily“: „Nu am nicio fotografie de nuntă cu fostul meu soț pentru că ne-am căsătorit foarte brusc”. De aceea au decis să se ofere unul altuia ședința de nuntă pentru cei 30 de ani.
Natsumi Akai de la „Cerca Travel” confirmă într-o conversație rochia de mireasă pentru femeile japoneze este un simbol al frumuseții. „A te căsători și a purta o rochie de mireasă pot fi două lucruri complet diferite”, adaugă ea. Mai este nevoie de curaj pentru a decide să te căsătorești singur. În plus față de fotografiile suvenir, clienții ar merge acasă cu o încredere sporită în sine. De aceea Natsumi Akai descrie ceremoniile fără mire ca fiind „terapeutice”.
Numărul căsătoriilor din țară scade de ani de zile. Un recensământ raportat de The New York Times arată că în anii 1990, una din 20 de femei sub 50 de ani era necăsătorită. În 2015, însă, a fost una din șapte femei. Dintre cei cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani, 25 la sută nu fuseseră niciodată căsătoriți.
În schimb, aproape 70 la sută din toate femeile cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani sunt angajate. În Japonia, unde rolurile tradiționale de gen încă domină, se așteaptă ca femeile să renunțe la muncă după căsătorie și să-și schimbe cariera pentru responsabilități domestice. Un model învechit pe care femeile îl văd din ce în ce mai mult ca pe o povară. Mai ales că pot rămâne independenți financiar cu propriul loc de muncă.
„Dacă se căsătoresc, trebuie să renunțe la libertatea și independența lor”, a declarat Mari Miura, profesor de științe politice la Universitatea Sophia din Tokyo, pentru New York Times. Prin urmare, un număr tot mai mare de femei japoneze consideră că a fi singură este o eliberare. Doar dorința de a avea copii mai motivează multe femei să se căsătorească, dar statisticile arată un declin și aici. Rata natalității în Japonia este, de asemenea, în scădere constantă. „Dacă devin mamă, mă tem că societatea japoneză îmi va cere să joc rolul mamei în loc să fiu eu însămi”, spune o tânără din „New York Times”.