Categorii: Știri Stiri externe

„Naziștii îmi știau numele”. Povestea eroică a unei femei care a salvat vieți la Auschwitz

Învățătoare de grădiniță, Magda Hellinger a îndurat lagărul morții și a contestat autoritatea nazistă, păstrându-se calmă chiar și sub amenințarea armei. „Negarea sau minimalizarea sau banalizarea Holocaustului este destul de oribil”, spune Lee. „Suferința mamei mele și suferința a milioane de alte persoane nu ar trebui minimizate sau trivializate.”

Magda Hellinger a scris o carte despre supraviețuirea timp de trei ani la Auschwitz în timpul Holocaustului. Iubitul ei soț, Bela, care îndurase și trei ani în lagăr, murise, iar Hellinger a pus pixul pe hârtie pentru a oferi dovezi despre ceea ce au făcut naziștii.

„Scopul mamei mele în scrierea cărții a fost să oprească negarea Holocaustului și să ajute la lupta împotriva antisemitismului”, spune fiica ei, Maya Lee. „Lupta lor a depășit imaginația umană. Ceea ce au făcut naziștii a fost rău și inuman. Ea a scris despre asta pentru că a vrut ca lumea să știe, astfel încât oamenii să învețe.”

Povestea eroică a unei femei care a salvat vieți la Auschwitz

Hellinger le spusese fiicelor ei aceste adevăruri îngrozitoare când erau copii în Israel și apoi în Australia, dar în cele din urmă au făcut ceea ce le fac toți copiii părinților lor – și-au dat ochii peste cap și i-au cerut mamei să nu mai spună aceleași povești vechi.

„Întotdeauna a vrut să-și spună povestea, dar când eram copii nu prea ascultam”, spune Lee.

Ofițerii naziști torturau dintr-un capriciu

Cartea relatează o experiență extrem de personală a lagărelor morții, documentând simultan modul în care au funcționat naziștii, folosind prizonierii evrei pentru muncă, dezvoltând totodată, așa cum spune Lee, o abordare „sistematică și normalizată” a crimei (chiar și ofițerii naziști ar tortura, de asemenea, și ucide dintr-un capriciu).

Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva

 

Lee a completat cartea originală și a păstrat narațiunea în vocea mamei sale, ascultând istoriile orale pe care Hellinger le-a oferit în anii 1980 și 1990 muzeelor ​​Holocaustului din Israel, Australia și America și Fundației Shoah a lui Steven Spielberg. Toate acele mărturii au oferit fapte și povești care au fost omise atunci când Hellinger și-a scris povestea. Lee a descoperit, de asemenea, că mama ei făcuse frecvent interviuri cu academicieni și scriitori și fotocopiase toate răspunsurile ei, oferind un alt depozit de informații.

Lee adaugă că unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale poveștii mamei sale a fost legat de capacitatea ei de a supraviețui era egalată cu capacitatea ei de a-și păstra ochii pe prezent și viitor. „Când a părăsit Auschwitz, a lăsat Auschwitz-ul în urmă și a mers înainte”, spune Lee, adăugând că Hellinger și-a făcut chiar fiicele să-și viziteze verii care l-au denunțat după război pentru că i-au pălmuit la Auschwitz când se comportau în moduri care i-ar fi atras. ucis. Pur și simplu nu a suportat trauma. Era o femeie incredibil de puternică și pragmatică.”

 

Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
La câți KM schimbi uleiul la o mașină care are cârlig de remorcare?