Mutabal, uneori cunoscut sub numele de Moutabal, este una dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare de vinete din Orientul Mijlociu, ușor de preparat. Mutabal este cremoasă, cu usturoi și ușor afumată, care este atât de gustoasă! Aceasta se asortează perfect cu niște pâine și câteva măsline. Această rețetă faimoasă de Moutabal sau Mutabal din Orientul Mijlociu este făcută din vinete la grătar sau afumate. Este ușor de făcut și în același timp răcoritor datorită iaurtului.
Numele Mutabal provine din cuvântul arab tabala, care înseamnă „adăugați parfum și condimente”. Veți înțelege denumirea acestuia odată ce vă veți confrunta cu calitatea aromatică a acestui fel de mâncare care vă poate hipnotiza!
De ce funcționează această rețetă
Prăjiți usturoiul în ulei de măsline până se parfumează apoi adăugați pulpa de dovlecel tocată și prăjiți până se caramelizează. Se presară cu sare. Se lasă deoparte să se răcească putin.
Într-un castron mic, adăugați iaurt, tahini, suc de lămâie, sumac, sare și piper. Se amestecă până se combină apoi se adaugă usturoiul fiert și dovlecelul și se amestecă până se omogenizează.
Se ornează cu stropi de sumac, un strop de ulei de măsline, semințe de rodie și pătrunjel tocat. Bucurați-vă!