Când vine vorba de sărbătorirea Crăciunului la nivel mondial, există moduri interesante și unice în care diferite culturi sărbătoresc în decembrie. Pe măsură ce vă pregătiți pentru propriile sărbători din acest an, luați în considerare cum sărbătoresc diferite țări și culturi. Nu numai că puteți avea o mai mare înțelegere atunci când întâlniti oameni din diferite culturi, dar puteți aprecia vacantele din alte țări.
Oamenii din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul – unul dintre cele mai sfinte perioade din calendarul creștin. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, există mulțimi mai mici la slujbele bisericii și la alte evenimente din cauza epidemiei continue de coronavirus.
Din Europa până în Asia și până în adâncurile Antarcticii, iată cum este sărbătorit Crăciunul în nouă locuri din lume – și pe orbită, în jurul lumii.
Croaţia
Sărbătorile de Crăciun în Croația încep devreme, unele tradiții începând din noiembrie.
Ca și alți europeni, croații sărbătoresc și la începutul lunii decembrie Ziua Sfântului Nicolae, în care copiii își pun pantofii, așteptându-se ca Sfântul Nick să le lase cu bomboane și mici cadouri.
În unele părți ale Europei, copiii cred că Sfântul Nicolae lasă ciocolată și cadouri în pantofi dacă s-au comportat bine. În caz contrar, Krampus, o creatură asemănătoare unui monstru, poate lăsa cărbune sau crenguțe uscate.
Multe familii croate plantează grâu pe 13 decembrie cu convingerea că, dacă va crește bine, anul viitor va fi prosper pentru ele.
Suedia
Suedezii împodobesc pomii de Crăciun și fac schimb de cadouri, la fel ca în alte părți ale lumii.
„From all of us to you all” este în mod regulat cel mai urmărit show de televiziune suedez al anului, concurând doar cu selecțiile țării pentru Concursul Eurovision.
Anul trecut, peste 4,5 milioane de oameni, aproape jumătate din populația Suediei, au urmărit „From all of us to all”, potrivit rețelei de știri europene de limbă engleză, The Local. Spectacolul a fost difuzat în fiecare an din 1959.
Mâncărurile populare în această perioadă a anului sunt chiftele, șunca, somonul afumat sau murat, heringul murat și o caserolă cu cartofi și hamsii numită Jansson’s Temptation.
India
Crăciunul este o sărbătoare națională în India. Asta în ciuda faptului că doar 2,4% din populație este creștină, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Aparițiile și sărbătoarea Moșului în școli sunt comune în toată țara.
În timp ce unele părți ale țării sărbătoresc în moduri diferite, familiile creștine din India combină de obicei tradițiile occidentale cu obiceiurile unice în India.
Două mâncăruri populare de Crăciun sunt kheer, un tip de budincă dulce de lapte și kallappam, o clătită cu orez și nucă de cocos, care este mai comună în sudul Indiei.
Japonia
Pentru majoritatea japonezilor, Crăciunul este o chestiune seculară mai degrabă decât una religioasă.
Mulți japonezi sărbătoresc la fel ca Ziua Îndrăgostiților, cuplurile petrecând ziua împreună. Este obișnuit ca oamenii să meargă la cină și să se plimbe privind luminile de Crăciun împreună cu partenerii lor.
Una dintre cele mai discutate tradiții – cel puțin în afara Japoniei – este fascinația culturii de a consuma pui prăjit de Crăciun, adesea de la lanțul american de fast-food KFC.
O teorie din spatele obiceiului japonez de a mânca KFC de Crăciun este că era mâncarea preferată pentru sărbători, deoarece curcanul nu era disponibil. Acest lucru a inspirat compania să-l comercializeze ca hrană de Crăciun, a declarat pentru CNBC un reprezentant al KFC Japonia.
O campanie de marketing de sărbători din 1974 numită „Crăciunul Kentucky” a dat startul unei practici care acum este sărbătorită de milioane de japonezi, a declarat Tatsuya Noguchi, reprezentant al KFC Japonia.
Potrivit lui Noguchi, precomenzile pentru mese precum „Party Barrel” sau „Christmas Pack” încep cu aproximativ șapte săptămâni înainte. Lanțul de restaurante a înregistrat, de asemenea, cele mai mari vânzări ale anului între 23 și 25 decembrie, a spus el.
Filipine
Aproximativ 92% din cei 110 milioane de oameni din Filipine sunt creștini. Crăciunul este cea mai importantă perioadă a anului în Filipine, iar țara se spune că sărbătorește mai mult decât oriunde altundeva, din septembrie până în ianuarie.
Pentru multe familii filipineze, Crăciunul este incomplet fără lechon, un porc întreg cu piele crocantă.
O altă tradiție importantă este Simbang Gabi, care înseamnă „slujbă noaptea”, unde oamenii se trezesc înainte de zori pentru a participa la liturghie timp de nouă zile, între 16 și 24 decembrie. Se crede că cei care împlinesc cele nouă zile pot cere o binecuvântare.
Emiratele Arabe Unite
Deși religia oficială a Emiratelor Arabe Unite este islamul, Crăciunul este sărbătorit în unele părți ale țării.
Acesta este un caz deosebit de important în Abu Dhabi și Dubai, unde locuiesc un număr mare de expatriați.
Dubaiul găzduiește ceremonii mari de aprindere a bradului de Crăciun, decorate bogat, cum ar fi Al-Wasl Dome, în inima Expo 2020 Dubai.
Centrele comerciale și hotelurile sunt adesea puternic împodobite cu pomi de Crăciun care se întind pe mai multe etaje, potrivit Visit Dubai, site-ul turistic oficial al Emiratului.
Piețele de Crăciun, spectacolele și meniurile speciale de sărbători la restaurante sunt, de asemenea, obișnuite în decembrie.
Mexic
Crăciunul în Mexic este marcat de parade mari cu costume colorate, bomboane și scene de naștere. Dar unul dintre cele mai populare obiceiuri ale țării este Las Posadas, o sărbătoare în timpul celor nouă zile premergătoare Crăciunului.
Dansatori costumați participă la o paradă tradițională de Crăciun și Anul Nou în Chilpancingo, un oraș din statul mexican Guerrero.
Aceste procesiuni culminează de obicei la casa cuiva, unde toată lumea se adună pentru o petrecere cu feluri de mâncare precum tamales, punch de Crăciun și bomboane. Alte alimente populare de Crăciun includ pozole, gogoși dulci prăjiți din aluat numite bunuelos și o băutură de ciocolată caldă numită champurrado.
Kenya
Crăciunul este o perioadă de migrație pentru mulți în Kenya. Orașele, inclusiv capitala Nairobi, experimentează un exod în decembrie, când mase de oameni se îngrămădesc în orașele și satele lor natale pentru a se reuni cu familiile lor.
Credincioșii Legio Maria, o mișcare religioasă născută printre oamenii Luo din vestul Keniei, participă la o liturghie de Crăciun peste noapte lângă Ugunja, Kenya, pe 25 decembrie 2017.
Majoritatea bisericilor organizează o adunare de noapte în Ajunul Crăciunului, unde oamenii cântă colinde și imnuri de Crăciun ore întregi, a spus Shikriti Mandal, care a crescut în Kenya.
În ziua de Crăciun, familiile și prietenii găzduiesc un sărbătoare care include adesea carne de capră sau miel la grătar numit nyama choma.
Antartica
În prezent, Polul Sud găzduiește 70 de stații permanente de cercetare reprezentând 29 de țări diferite, potrivit Oceanwide Expeditions, o agenție de turism în Arctica și Antarctica.
Din moment ce agitația obișnuită de Crăciun este absentă, posturile găsesc modalități creative de a sărbători împreună cu colegii.
Un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun este pe drum să viziteze nava de croazieră Seabourn Quest în dimineața de Crăciun pe insula Cuverville din regiunea Peninsula Antarctică.
În ciuda festivităților, cercetările continuă pentru că „datele de supraveghere pe termen lung nu au fost încă colectate”, a spus Maclean.
Statia Spatiala Internationala
Așa este spiritul Crăciunului, încât oamenii au găsit o modalitate de a-l sărbători la 227 de mile marine (420 de kilometri) deasupra Pământului.
Potrivit site-ului NASA, astronauții de la bordul Centrului Spațial Internațional au sărbătorit Crăciunul, Hanukkah și Anul Nou în ultimii 21 de ani și au dezvoltat câteva tradiții pe parcurs.
Sărbătorile la bordul ISS includ decorarea stației, degustarea de versiuni în pungi de plastic ale mâncărurilor tradiționale precum curcanul, sosul de merișoare, piureul de cartofi și prăjiturile și filmarea videoclipurilor cu felicitări de sărbători care sunt trimise înapoi pe pământ.
Crăciunul vine și de două ori pe Stația Spațială, deoarece cade pe 7 ianuarie pe calendarul ortodox rus, pe care îl urmăresc mulți astronauți ruși.